Burse - Fonduri mutuale

Activele FP au scăzut cu 5%, trase în jos de deprecierea acţiunilor Petrom şi Romgaz

Activele FP au scăzut cu 5%, trase în jos de...

Autor: Roxana Pricop, Sorin Pâslaru

16.02.2016, 00:00 269

Fondul Proprietatea (FP) a încheiat luna ianuarie cu active de 11,461 miliarde de  lei, în scădere cu 5% faţă de începutul anului, în contextul în care acţiunile Petrom şi cele ale Romgaz, printre cele mai mari deţineri din portofoliu, s-au depreciat cu până la 15% în prima lună a anului.

Profitul fondului pentru luna ianuarie a fost negativ, de minus 468,3 milioane de lei, în condiţiile în care începând din 2016 fondul trebuie să raporteze rezultatele financiare pe IFRS, norme ce presupun includerea în contul de profit şi pierdere a deprecierilor sau aprecierilor de active.

La 31 ianuarie, fondul avea plasamente în depozite bancare şi titluri de stat în valoare de 259 milioane de lei, în uşoară scădere faţă de începutul anului. Scăderea lichidităţilor a fost cauzată de folosirea banilor pentru programul de răscumpărări.

În prezent, fondul derulează cel de-al şaselea program de răscumpărări. Fondul a răscumpărat 169,6 milioane de acţiuni, în valoare de 136,7 mil. lei, şi mai are de achiziţionat 722 mil. acţiuni proprii. La cea mai recentă cotaţie a acţiunilor FP, de 0,736 lei, pachetul rămas valorează 531 mil. lei. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO