Burse - Fonduri mutuale

Activele FP au scăzut cu 5%, trase în jos de deprecierea acţiunilor Petrom şi Romgaz

Fondul Proprietatea (FP) a încheiat luna ianuarie cu active de 11,461 miliarde de  lei, în scădere cu 5% faţă de începutul anului, în contextul în care acţiunile Petrom şi cele ale Romgaz, printre cele mai mari deţineri din portofoliu, s-au depreciat cu până la 15% în prima lună a anului.

Profitul fondului pentru luna ianuarie a fost negativ, de minus 468,3 milioane de lei, în condiţiile în care începând din 2016 fondul trebuie să raporteze rezultatele financiare pe IFRS, norme ce presupun includerea în contul de profit şi pierdere a deprecierilor sau aprecierilor de active.

La 31 ianuarie, fondul avea plasamente în depozite bancare şi titluri de stat în valoare de 259 milioane de lei, în uşoară scădere faţă de începutul anului. Scăderea lichidităţilor a fost cauzată de folosirea banilor pentru programul de răscumpărări.

În prezent, fondul derulează cel de-al şaselea program de răscumpărări. Fondul a răscumpărat 169,6 milioane de acţiuni, în valoare de 136,7 mil. lei, şi mai are de achiziţionat 722 mil. acţiuni proprii. La cea mai recentă cotaţie a acţiunilor FP, de 0,736 lei, pachetul rămas valorează 531 mil. lei. 

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.