Burse - Fonduri mutuale

Activele fondurilor mutuale au crescut cu 50% anul trecut, la 270 mil. euro

Activele fondurilor mutuale au crescut cu 50% anul trecut, la 270 mil. euro

Click pentru imaginea intreaga

10.01.2008, 18:40 12

Investitiile nete in fonduri mutuale s-au ridicat in 2007 la peste 60 mil. euro, fiind principalul motor al cresterii activelor.
Fondurile mutuale au raportat in 2007 o crestere de peste 50% a activelor, pana la 954,2 milioane de lei (272 mil. euro), sub cresterea de 86% din 2006, fondurile de actiuni si cele diversificate atragand cel mai mare volum al investitiilor.
Cresterea activelor s-a bazat in primul rand pe intrarile noi de capital, in conditiile in care randamentele fondurilor au fost afectate de evolutia slaba a Bursei in a doua jumatate a anului. Castigurile aduse anul trecut de fondurile mutuale au fost cuprinse intre 2,1% si 29,7%.
Fondurile de actiuni au atras 141 de milioane de lei (40 de milioane de euro) de la investitori in 2007, in timp ce fondurile cu plasamente diversificate au raportat intrari nete de 81,4 milioane de lei (23,2 milioane de euro). Fondurile monetare au fost cele mai putin atragatoare pentru investitori, finalizand anul cu iesiri nete de 3,3 milioane de lei. Fondurile cu plasamente in obligatiuni au raportat intrari nete de 2,9 milioane de lei.
In luna decembrie, cel mai mare volum al subscrierilor nete a fost raportat de fondurile mutuale administrate de societatea BT Asset Management.
Fondul de actiuni BT Maxim, cu un randament de 24,7% in 2007, a inregistrat intrari nete de 52,7 milioane de lei in ultima luna de an. Fondul de actiuni BT Index a raportat subscrieri nete de 22,2 milioane de lei in acelasi interval. Cresterea raportata de BT Index in 2007 a fost de 14,8%.
Investitorii fondului de plasamente diversificate Bancpost Active Balanced au facut in luna decembrie subscrieri nete de
49 de milioane de lei. Fondul Bancpost Active Balanced, administrat de EFG Mutual Funds Management, a incheiat 2007 cu un randament al unitatii de fond de 9,3%.
Numarul investitorilor nou-intrati anul trecut in industria fondurilor deschise de investitii a fost de aproape doua ori mai mic decat in 2006, mai exact de 4.078.
Peste 70% din activele de 954,2 milioane de lei ale fondurilor mutuale sunt controlate de administratorii din cadrul grupurilor financiar-bancare, in frunte cu BCR Asset Management care este lider al pietei cu o cota de 16,4%. La sfarsitul anului trecut, BCR AM administra opt fonduri deschise de investitii, cu un total al activelor nete de 156,3 milioane de lei.
Lider al industriei fondurilor mutuale dupa valoarea randamentului este fondul de actiuni KD Maximus, administrat de societatea KD Investments, cu un plus al unitatii de fond de 29,7% in 2007.

Austriecii de la Erste vad fondurile mutuale la 3% din PIB
Industria fondurilor mutuale din Romania va creste de zece ori in urmatorii ani, urcand pana la o pondere de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), arata un raport realizat de Erste Bank. Activele fondurilor mutuale se ridicau la sfarsitul anului la 270 mil. euro, mult sub media pietelor din Uniunea Europeana. Ritmul accelerat de crestere al fondurilor mutuale estimat de analistii Erste este justificat prin nivelul coborat de dezvoltare la care se afla industria locala a fondurilor de investitii in prezent. In Bulgaria, activele fondurilor mutuale erau de 462,5 milioane de euro la sfarsitul lunii octombrie, raportand o triplare a activelor in ultimii trei ani. In Croatia, ponderea fondurilor este de aproximativ 5% din PIB si va urca pana la 15% in 2009. Polonia va continua sa ramana liderul regional in functie de lichiditatea generata intern, se arata in raport. Fondurile mutuale poloneze au fost si printre cele mai afectate de turbulentele bursiere din 2007, raportand o scadere a activelor de 6,7% in luna noiembrie. Drept urmare a corectiilor bursiere, fondurile mutuale din Polonia au inregistrat iesiri nete record in valoare de 445 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO