Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Zimtub o iau pe urmele Uztel

11.04.2010, 23:00 52

Conducerea producatorului de tevi din otel Zimtub Zimnicea (ZIM)va propune actionarilior in Adunarea Generala de la finele acesteiluni majorarea capitalului cu suma de 17 mil. lei (4,1 mil. euro)prin aport in numerar din partea acestora, potrivit convocatoruluitransmis Bursei de reprezentantii companiei. Anuntul a fost urmatde o apreciere de aproape 15% a titlurilor Zimtub in sedinta detranzactionare de vineri.

Valoarea aportului pe care actionarii ar urma sa-l aduca laZimtub este de peste doua ori mai ridicat fata de valoarea de piataa companiei, care se cifreaza in prezent la 1,7 mil. euro. Lunatrecuta, conducerea producatorului de utilaj petrolier UztelPloiesti (UZT) a propus actionarilor majorarea capitalului prinaport in numerar cu suma de 4,7 mil. euro, in preajma anuntuluititlurile companiei consemnand 12 sedinte consecutive de crestere,in urma carora actiunile Uztel s-au apreciat pe Bursa cu 120%.Aprecierile au avut la baza valoarea ridicata a aportului denumerar propus la cresterea capitalului, care depasea capitalizareaUztel.

De la acea data insa, titlurile producatorului de utilajpetrolier au pierdut circa jumatate din avans dupa ce hotararea demajorare a capitalului a fost contestata in instanta.

Daca propunerea de majorare a capitalului Zimtub va fi aprobata,fiecare actionar va avea posibilitatea sa subscrie 14 noi titlurila 10 actiuni detinute anterior, pretul platit fiind egal cuvaloarea nominala de 2,5 lei/actiune. Ultima tranzactie cu actiuniZimtub s-a derulat vineri la un pret de 1,49 lei/actiune.

Actionarii vor discuta in aceeasi perioada contractarea unorcredite in valoare de 10 mil. lei (2,4 mil. euro) necesarecapitalului de lucru, precum si un credit de investitii in valoarede 2 mil. euro. Printre punctele de pe ordinea de zi a AGA de laZimtub se mai numara introducerea unor activitati secundare, precumproductia, transportul si distributia de energie electrica.Principalii actionari ai Zimtub sunt Flamboyant Ventures, unoff-shore inregistrat in Insulele Belize, care detine 31% dinactiuni, si miliardarul Ioan Niculae, care detine prin mai multecompanii circa 33% din capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO