Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile tech din SUA marchează cel mai slab început de an de la criza financiară din 2008. Atenţia investitorilor, îndreptată către industrie, energie, sectorul bancar, turism şi agrement

Acţiunile tech din SUA marchează cel mai slab început...

Autor: Eduard Ivanovici

06.01.2022, 16:12 618

În Statele Unite, 2022 a început într-o notă optimistă, însă evoluţiile s-au îndepărtat rapid de aşa-zisa „bull market”, în contextul în care declinurile suferite de Nasdaq Composite şi indicele Nasdaq 100 au marcat cel mai slab început de an pentru acţiunile tech în aproape un deceniu şi jumătate, potrivit MarketWatch.

În şedinţa de miercuri, 5 ianuarie, Nasdaq Composite a scăzut cu 3,3%, conform datelor Investing.com. Ultima dată când s-a raportat o asemenea dinamică a fost în 2008, când declinul a ajuns la 5,6% în primele trei şedinte de tranzacţionare din cauza crizei financiare globale. De altfel, Nasdaq Composite a marcat miercuri cea mai mare scădere zilnică din februarie 2021.

În ceea ce priveşte Nasdaq 100, din care fac parte principalele companii din Nasdaq, evoluţia este de minus 3,36% în 2022, reprezentând de asemenea cea mai mare scădere din ultimii 13 ani.

De data aceasta, pandemia de Covid-19 a generat haos de-a lungul lanţurilor internaţionale de aprovizionare, iar Rezerva Federală (Fed-banca centrală din SUA) a dat de înţeles că ar putea majora ratele dobânzilor mai devreme decât anticipau analiştii, încercând astfel să combată ritmul accelerat al inflaţiei, aflat cu mult peste target-ul de 2% impus de autorităţi.

Recent, Fed a publicat o minută conform căreia ar putea mări ratele dobânzilor în luna martie, mai repede decât preconizase până acum piaţa. În prezent, participanţii la piaţă se aşteaptă la cel puţin trei majorări în 2022. Pe deasupra, instituţia cu sediul în Washington DC a semnalat că ar putea micşora cantitatea de obligaţiuni pe care o deţine.

Declaraţiile au declanşat o serie de vânzări de-a lungul pieţei americane de capital, care se aşteaptă de mult ca banca centrală să îşi schimbe politica de susţinere din timpul pandemiei de coronavirus, chiar dacă varianta Omicron îţi pune puternic amprenta asupra economiei mondiale.

Totuşi, analiştii se aşteaptă ca piedicile create de Omicron să fie de scurtă durată, ceea ce ar explica decizia Fed de a reduce achiziţiile de bonduri şi de a majora ratele dobânzilor.

Joi, 6 ianuarie, la ora 14:10, contractele futures pe Nasdaq scădeau cu aproximativ 0,5%.

Indicele Goldman Sachs dedicat companiilor tech neprofitabile a scăzut anul acesta cu 9,8%, neluând în calcul evoluţiile şedinţelor de tranzacţionare de ieri. Acţiunile producătorului de software Snowflake, susţinut de imperiul de investiţii Berkshire Hathaway, au suferit un declin de 12% în primele zile de tranzacţionare din 2022, în timp ce grupul de e-commerce Farfetch a scăzut cu 13%, iar acţiunile companiei de securitate cibernetică Cloudflare s-au depreciat cu 19%, conform Financial Times.

Activele axate pe creştere, precum acţiunile tech, tind să fie afectate când ratele dobânzilor cresc, în vreme ce veniturile estimate devin mai puţin atractive în rândul investitorilor.

Între timp, producătorul de medicamente Moderna şi furnizorul de teste Covid Quest Diagnostics, care s-au descurcat bine anul trecut, sunt pe minus cu 15%, respectiv 19% în 2022.

Prin comparaţie, investitorii şi-au îndreptat atenţia spre producătorii auto Ford şi General Motors, cât şi către bănci, precum Bank of America şi Citigroup. Indicele KBW Bank, dedicat sectorului bancar, a crescut anul acesta cu 5%, apropiindu-se astfel de un nou maxim istoric.

Grupurile turistice şi companiile din industria de agrement, unii dintre cei mai de seamă perdanţi ai pandemiei de Covid-19, au reuşit să înregistreze creşteri zilele trecute, unele dintre cele mai importante nume fiind American Airlines, United Airlines şi operatorul de croaziere Carnival.

Un indice creat de Goldman Sachs concentrat asupra companiilor strâns legate de redeschiderea economiei americane în 2021 – care include REIT-ul (real estate investment trust) Simon, lanţul de hoteluri Marriott International şi producătorul de avioane Boeing – este pe plus cu 2,5% în 2022.

Deşi acţiunile tech au scăzut considerabil, investitorii şi-au păstrat participaţiile în sectorul bancar, industrie şi energie, segmente ale căror performanţe sunt asociate cu expansiunea economică a SUA. Toate cele trei sectoare au crescut în primele zile ale anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO