Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Romcab Târgu-Mureş scad marţi după ce Valtecia, companie care i-a cerut falimentul, a evacuat producătorul de cabluri de pe un teren de 25.000 de metri pătraţi

Acţiunile Romcab Târgu-Mureş scad marţi după ce...

Autor: Roxana Rosu

05.05.2021, 00:02 396

Romcab Târgu-Mureş (simbol bursier MCAB) a anunţat că Valtecia, companie care i-a cerut falimentul, a evacuat producătorul de cabluri de pe o suprafaţă de 25.000 mp, reprezentând birouri şi anumite spaţii de producţie. „Pe cale de consecinţă, Romcab s-a retras pe suprafaţa de 17,411 mp pe care, conform sentinţei definitive, executorii şi irevocabile pronunţate de Curtea de Apel, o deţine în utilizare în baza contractului de închiriere valabil până în 2027, deşi, în baza contractului de închiriere anterior menţionat, Romcab are drept de folosinţă pe întreaga suprafaţă, situaţie ce vine în contradicţie cu soluţia pronunţată. Această situaţie afectează capacitatea de producţie a Romcab, relaţia cu toţi stakeholder-ii Romcab, respectiv angajaţi, clienţi, furnizori, creditori, autorităţi ale statului”, se arată într-un anunţ publicat la BVB. Marţi, la ora 16.10, acţiunile MCAB scădeau la Bursa de Valori Bucureşti cu 1,8%, pe tranzacţii de 138.800 de lei, arată datele BVB. 

În aceste condiţii, Romcab a anunţat că încearcă să identifice alte spaţii pentru a-şi putea continua desfăşurarea activităţii, având în vedere ca proprietarul terenului şi-a exprimat disponibilitatea de a acorda un termen de până la 30 zile, conform legii, pentru mutarea bunurilor aflate pe proprietatea evacuată. Producătorul de cabluri cu fibră optică este în procedura insolvenţei din 2017, iar compania Valtecia a cerut recent în instanţă intrarea Romcab în faliment. Potrivit Romcab, cererea de faliment depusă de Valtecia  este motivată prin referire la sume care au fost pretinse de această companie pe o perioadă de până în luna ianuarie 2021, sume neachitate de Romcab. Producătorul a solicitat compensarea acestor sume cu investiţiile pe care le-a realizat de la momentul semnării contractului de închiriere al terenului.

Conform unui raport, sumele investite de Romcab în spaţiul din Târgul-Mureş, în perioada 2012 – 2016, acopereau contravaloarea chiriei restante, plus un surplus ce acoperea contravaloarea chiriei datorate pentru o perioadă de 51 luni. Cererea de compensare depusă de Romcab a fost supusă solutionării la Judecătorul sindic pe 29 aprilie 2021, dispunându-se amânarea pronunţării pentru data de 14 Mai 2021.

„În acest context, apreciem că se impune să aşteptam pronunţarea sentinţei, în funcţie de care vom decide plata acestor obligaţii”. Conform datelor preliminare, pentru primul trimestru din 2021, compania a raportat o cifră de afaceri de 305 mil. lei (62 mil. euro), în creştere cu 70% faţă de perioada similară a anului trecut. Romcab este unul dintre cei mai activi producători de cabluri de joasă tensiune, cu experienţă de peste 70 de ani şi vânzări în Europa Centrală, Europa de Est şi de Vest, pe pieţe precum  Germania, Austria, Italia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria, România. Romcab SA s-a constituit prin divizarea parţială a S.C. Electromureş S.A, preluând o parte din patrimoniul acesteia, începând 1996. În prezent compania este controlată de Sadalbari (69,02%), care se ocupă cu „comerţ cu motociclete, piese şi accesorii aferente“, controlată la rândul său de Motoplus Paneuro, la care Roxana Tarcă, reprezentant al Romcab cu investitorii, are 99,7%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO