Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile româneşti vor putea fi decontate şi depozitate prin sistemul Clearstream, al al Grupului Deutsche Börse, începând de pe 1 iulie

Acţiunile româneşti vor putea fi decontate şi...

Autor: Roxana Rosu

29.06.2020, 12:40 716

Acţiunile româneşti vor putea fi decontate şi depozitate de la 1 iulie prin sistemul internaţional Clearstream, depozitarul central de valori mobiliare (ICSD) al Grupului Deutsche Börse, ceea ce va facilita accesul investitorilor internaţionali la piaţa românească de capital şi va crea noi oportunităţi de finanţare.

BRD Groupe Société Générale va acţiona în calitate de partener custode local pentru Clearstream, conectându-se la rândul său la Depozitarul Central de valori mobiliare din România (CSD).

Această evoluţie va permite decontarea şi depozitarea tuturor acţiunilor denominate în lei prin infrastructura internaţională a Clearstream, îmbunătăţind eficienţa la standarde internaţionale şi reducând, totodată, costurile pentru investitori.

”Posibilitatea de a accesa pieţele emergente printr-un sistem post-tranzacţionare consacrat la nivel internaţional este foarte atractivă pentru investitorii din întreaga lume. România face parte deja de mult timp din reţeaua noastră globală. Punând acum la dispoziţia investitorilor internaţionali acţiunile româneşti, Clearstream va aduce un plus de atractivitate pieţei, o creştere a cererii şi, astfel, o lichiditate sporită pentru acţiunile româneşti. Piaţa locală va beneficia de o gamă mai largă de surse de finanţare, care vor contribui la dezvoltarea ei ulterioară. ", a declarat Jan Willems, Head of Global Markets la Clearstream.

Clearstream este prezent pe piaţa românească, oferind obligaţiuni guvernamentale şi municipale, din 2010. În mai 2020, a adăugat obligaţiunile corporative locale la infrastructura sa de ICSD şi îşi completează acum portofoliul cu acţiunile locale

 „Ne bucură faptul că Clearstream îşi extinde serviciile pe piaţa românească de capital. Este o cerinţă pe care am auzit-o foarte des în ultimii ani de la investitorii străini, dar şi de la emitenţii români, mai ales după includerea României pe lista scurtă pentru promovarea la statutul de piaţă emergentă secundară de către FTSE Russell. Reclasificarea statutului pieţei de capital din România, care va intra în vigoare în septembrie 2020, este o realizare îndelung aşteptată de investitori, intermediari şi alţi actori interesaţi şi, de asemenea, cea mai importantă recunoaştere a eforturilor noastre de dezvoltare a pieţei de capital româneşti.", a spus Silvia Buicănescu, CEO Depozitarul Central.

La rândul lui, Claudiu Cercel, Directorul General adjunct al BRD Groupe Societe Generale, responsabil cu pieţele financiare, a declarat că acest parteneriat va duce la creşterea interesului investitorilor, iar împreună cu noile listări la Bursa de Valori Bucureşti şi viitoarea schimbare a statutului pieţei, vor conduce la o creştere sănătoasă şi durabilă a pieţei de capital din România şi, în consecinţă, la consolidarea canalelor alternative de finanţare pentru economia românească./

Depozitarul central internaţional de valori mobiliare (ICSD) cu sediul central in Luxembourg, Clearstream, care face parte din grupul Deutsche Börse, furnizează infrastructura post-tranzacţională pentru piaţa eurobondurilor şi servicii pentru titluri pe 58 de pieţe din întreaga lume. Cu active de aproximativ 14 mii de miliarde de euro în custodie, Clearstream este una dintre cele mai mari firme de decontare şi custodie din lume pentru titluri interne şi internaţionale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO