Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile One United Properties, dezvoltator imobiliar de proiecte rezidenţiale, de birouri şi mixte, au intrat luni în indicele internaţional FTSE Global All Cap, alături de Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom şi Teraplast

Acţiunile One United Properties, dezvoltator imobiliar...

Autor: Roxana Rosu

20.12.2021, 09:37 2176

Acţiunile One United Properties, dezvoltator imobiliar de proiecte rezidenţiale, de birouri şi mixte, au intrat luni în FTSE Global All Cap, un indice ponderat în funcţie de capitalizarea pieţei care reprezintă performanţa acţiunilor cu capitalizare mare, medie şi mică la nivel global.

Indicele acoperă pieţele dezvoltate şi emergente şi este adecvat pentru produse de investiţii, precum fonduri, instrumente derivate şi fonduri tranzacţionate la bursă (ETF-uri).

One United Properties este a cincea acţiune românească care a intrat în indicele FTSE Global All Cap după Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom şi Teraplast. Împreună, cele cinci companii au o capitalizare bursieră de 61,1 miliarde de lei (13,9 miliarde de dolari).

Ponderea totală a acţiunilor româneşti în indicele FTSE Global All Cap este de 0,01%. În urma includerii noilor companii în data de 20 decembrie 2021, indicele are 9.428 de companii constitutive, cea mai importantă pondere, aproximativ 60% din totalul fondului, fiind deţinută de 1.829 de acţiuni americane.

„Suntem mândri că, începând de astăzi, a crescut reprezentarea companiilor antreprenoriale româneşti la nivel internaţional. Din clipa în care ne-am exprimat intenţia de a ne lista la Bursa de Valori Bucureşti, am analizat toate modalităţile prin care putem creşte vizibilitatea pieţei de capital româneşti în faţa investitorilor instituţionali globali. Ne bucurăm că deja în şase luni de la IPO, acţiunile ONE au fost incluse în indicele FTSE Global All Cap. Chiar dacă ponderea companiilor româneşti rămâne modestă, estimăm intrări semnificative de numerar pe piaţa de capital din România ca urmare a includerii noastre de către FTSE Russell. Impactul acestei decizii este fundamental, observând deja o creştere semnificativă în activitatea de tranzacţionare a acţiunilor ONE,” a declarat Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties.

Acţiunile One United Properties au intrat la tranzacţionare la BVB în iulie 2021, iar în ultima lună valoarea acestora s-a apreciat cu 19%.

Lichiditatea zilnică din prima zi de tranzacţionare până pe 17 decembrie 2021 a fost de 1,8 milioane lei pe zi. De la anunţul includerii ONE în indicii FTSE Russell din 22 noiembrie, activitatea zilnică de tranzacţionare a crescut semnificativ, valoarea medie zilnică tranzacţionată fiind de 5,3 milioane de lei.

Cele mai mari trei acţiuni incluse în indicele FTSE Global All Cap la 30 noiembrie au fost Apple (pondere de 3,41% din indicele total), Microsoft (3,28%) şi Amazon (2%). Sectorul tehnologiei este cel mai reprezentativ industrie în cadrul acestui indice, reprezentând peste 20% din ponderea totală, urmat de bunurile de consum discreţionare şi acţiunile financiare. Sectorul imobiliar este al treilea cel mai puţin reprezentativ în acest indice din punctul de vedere al ponderii, deoarece înainte de intrarea One United Properties, acesta includea 708 companii cu o pondere totală în indice de 3,57%.

În ultimii cinci ani, FTSE Global All Cap Index a adus investitorilor un randament total de 94%.

Pe lângă includerea în FTSE Global All Cap, acţiunile ONE au fost adăugate şi în componenţa FTSE Global Small Cap, segmentul cu capitalizare mică din universul FTSE Global Equity Index, şi FTSE Global Total Cap, care include companii de dimensiuni mari, medii, mici şi micro.

În FTSE Global Total Cap, România este reprezentată de şapte companii - Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, One United Properties, TeraPlast, precum şi două companii cu micro-capitalizare: Bittnet şi TTS.

Începând cu data de 20 septembrie 2021, acţiunile ONE sunt incluse în indicele BET, acesta urmărind evoluţia celor mai lichide 19 companii listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO