Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile OMV Petrom scad cu 4% după ce Fondul Proprietatea a anunţat că vrea să scoată la vânzare cel puţin un sfert din participaţie pentru circa 519 mil. lei

Acţiunile OMV Petrom (simbol bursier SNP), cea mai valoroasă companie de la Bursa românească, scădeau cu 4% miercuri la ora 10.50, pe tranzacţii de 1,7 mil. lei, după ce Fondul Proprietatea a anunţat că vrea să demareze o ofertă de plasament privat accelerat plecând de la un număr minim de aproximativ 1,4 miliarde acţiuni existente la companie, potrivit datelor agregate de ZF de la BVB.

Spre comparaţie, la finele primului trimestru al anului Fondul Proprietatea deţinea un număr de 5,66 de miliarde de acţiuni Petrom, reprezentând 9,99% din capitalul social al companiei, ceea ce înseamnă că pachetul pus la vânzare reprezintă circa un sfert din deţinerea totală a Fondului.

Potrivit calculelor realizate de ZF pe baza preţului curent de tranzacţionare, tranzacţia s-ar putea ridica la circa 519 mil. lei.

În raportul publicat de FP la Bursă, se menţionează că procesul de plasament va fi demarat imediat, iar Citigroup Global Markets Limited şi WOOD & Company Financial Services vor acţiona in calitate de joint bookrunners în cadrul tranzacţiei.

“Fondul a fost de acord cu o perioadă de restricţie (în engleză, „lock-up period”) de 180 zile de la data stabilirii preţului Tranzacţiei, sub rezerva renunţării cu acordul Părţilor care acţionează în calitate de Bookrunner şi cu respectarea anumitor excepţii uzuale. Petrom nu va încasa nicio sumă de bani ca urmare a Tranzacţiei”, se arată în raport.

Rezultatele tranzacţiei vor fi anunţate în cel mai scurt timp după finalizarea procesului de plasament, în timp ce perioada de timp până la închiderea procesului de plasament, stabilirea preţului şi alocările rămân la libera alegere a Fondului şi a părţilor care acţionează în calitate de bookrunner.

Potrivit datelor din raportul semestrial aferent primelor şase luni ale acestui an, Fondul Proprietatea şi-a diminuat participaţiile nete cu 1,96 mld. lei în S1/2020, în principal ca urmare a evoluţiei negative a preţului OMV Petrom, cu un impact total de 696,6 mil. lei.

De la începutul anului, acţiunile SNP se tranzacţionează în scădere cu 19,8%, pe fondul unui rulaj de 613,1 mil. lei, emitentul ajungând la 21 mld. lei capitalizare.

Compania este controlată în proporţie de 51% de austriecii de la OMV, în timp ce statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, deţine 20,6% din capitalul social.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.