Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Metro Bank, minus 20,8% după ce banca a dezvăluit că autorităţile britanice de reglementare analizează clasificarea greşită a unor active

Acţiunile Metro Bank, minus 20,8% după ce banca a...

Autor: Tibi Oprea

28.02.2019, 00:00 165

Metro Bank, fondată de antreprenorul american Vernon Hill, a înregistrat un nou record minim după ce banca britanică a dezvăluit că autorităţile britanice de reglementare analizează clasificarea eronată a unor active. 

Acest eveniment a dus marţi la prăbuşirea acţiunilor cu 20,8%, cea mai mică valoare de când compania a intrat la tranzacţionare în 2016, potrivit Bloomberg. Banca a anunţat marţi că Autoritatea de Conduită Financiară şi Autoritatea de Reglementare Prudenţială vor „investiga circumstanţele şi evenimentele” care au dus luna trecută la ajustarea activelor considerate riscante. În luna ianuarie, Metro Bank a declarat că, din greşeală, a aplicat o pondere de risc prea mică la unele dintre ipotecile proprii, ceea ce a dus la scăderea preţului acţiunilor şi la incertitudini legate de viitorul conducerii în rândul analiştilor.

„A fost o experienţă dojenitoare pentru noi”, a declarat directorul executiv Craig Donaldson într-un interviu. „Mi-am oferit demisia, însă conducerea mi-a acordat suport. S-a decis că este corect ca eu să nu primesc niciun bonus pentru 2018”, a mai spus acesta.  Chiar dacă Donaldson rămâne în funcţie, banca continuă să caute un alt director, non-executiv şi independent. Metro Bank pregăteşte o vânzare de acţiuni în valoare de 350 mil. de lire sterline pentru a-şi consolida bilanţul. De asemenea, plănuieşte să emită în a doua jumătate a lui 2019 obligaţiuni în valoare de 500 mil. lire sterline pentru a diminua preocupările legate de capital, potrivit lui Donaldson.

RBC Capital Markets, Jefferies şi KBW au fost angajaţi de Metro Bank pentru a realiza vânzarea de acţiuni, tranzacţie ce se aşteaptă a fi finalizată în prima jumătate din 2019 după consultări cu acţionarii. Acţiunile Metro Bank au înregistrat o evoluţie puternică de la listarea companiei, dublându-şi valoarea până în martie anul trecut. Miercuri, la ora redactării acestei ştiri, preţul unei acţiuni înregistra minus 20% comparativ cu valorile de închidere de marţi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO