Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile listate pe bursa din Hong Kong continuă să scadă pe fondul prăbuşirii gigantului Evergrande. Analiştii se tem că declinul s-ar putea extinde către sistemul bancar şi sectorul imobiliar din China

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

20.09.2021, 11:11 2389

UPDATE 16:25: Dezvoltatorul imobiliar chinez Sinic Holdings Group a întrerupt procesele de tranzacţionare după ce s-a prăbuşit cu 87% în timpul şedinţei din Hong Kong. Volumul de tranzacţionare a fost de aproape 14 ori mai mare decât media înregistrată în ultimul an, potrivit datelor agregate de Bloomberg.

 

Hang Seng, indicele bursei din Hong Kong, a scăzut cu 3,5% în timpul şedinţei de tranzacţionare de luni, alimentat de prăbuşirea grupului imobiliar Evergrande, care a suferit un declin de 14,17%, conform CNBC.

Recent, compania a raportat datorii de 300 de miliarde de dolari, fluxul de cash aflându-se constant sub presiune. Totuşi, Evergrande a negat faptul că s-ar îndrepta spre faliment, în contextul în care a anunţat că acţiunile vor continua să scadă de-a lungul lunii septembrie.

În prezent, compania are peste 7 miliarde de obligaţiuni la scadenţă, într-o perioadă în care „rapoartele negative ale instituţiilor media” au şubrezit încrederea investitorilor şi băncilor, conform unei declaraţii a Evergrande.

Indicele Hang Seng Properties a ajuns la minimul ultimelor 52 de săptămâni, tranzacţionându-se în scădere cu 7%.

De asemenea, au scăzut şi acţiunile asiguratorilor prezenţi pe piaţa de capital a oraşului. AIA este pe minus cu 5,2%, în timp ce Ping An Insurance a înregistrat o scădere de 7,4%.

Acţiunile Evergrande, una dintre companiile cu cel mai ridicat nivel de datorii la nivel mondial, au scăzut anul acesta cu aproximativ 75%, stârnind un val de temeri conform cărora declinul companiei s-ar extinde către sistemul bancar şi sectorul imobiliar din China.

În acest sens, investitorul George Soroş, 91 de ani, a spus recent că investiţiile de câteva miliarde de dolari pe care le-a realizat BlackRock în China sunt o „greşeală” care – cel mai probabil – va provoca pierderi în rândurile clienţilor administratorului de active.

Săptămâna trecută, circa 100 de investitori s-au adunat în interiorul sediului Evergrande din Shenzhen, unde au solicitat rambursarea creditelor şi produselor financiare pe care le-au lansat către gigantul imobiliar.

 

Între timp, contractele futures pe acţiuni din Dow Jones Industrial Average au scăzut cu peste 300 de puncte, în condiţiile în care indicele american a încheiat a treia săptămână consecutivă de pierderi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO