Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Evergrande se prăbuşesc cu 14% după ce compania a reluat procesele de tranzacţionare. Declinul vine în urma unui acord eşuat, care ar fi implicat cumpărarea unei participaţii de 2,6 miliarde de dolari

Foto: Un complex de locuinţe construit de Evergrande (Sursa - Profimediaimages.ro)

Foto: Un complex de locuinţe construit de Evergrande (Sursa - Profimediaimages.ro)

Autor: Eduard Ivanovici

21.10.2021, 13:11 639

Acţiunile China Evergrande Group au scăzut cu până la 14% în timpul şedinţei de tranzacţionare de joi, 21 octombrie, după ce compania nu a reuşit să completeze un acord prin care şi-ar fi vândut o participaţie din cadrul diviziei de servicii imobiliare, în valoare de 2,6 miliarde de dolari, notează Business Insider.

Evoluţia marchează cea mai recentă lovitură pe care a încasat-o gigantul imobiliar, ale cărui datorii au trimis unde de şoc de-a lungul pieţelor globale.

Societatea a declarat miercuri că a eşuat să vândă o participaţie de 50,1% a Evergrande Property Services Group către Hopson Development Holdings, având în vedere că rivalul nu a întâlnit „condiţiile preliminare pentru a efectua o ofertă generală”.

Cele două companii par să se învinuiască reciproc. Hopson susţine că nu există „niciun fel de substanţă” cu privire la decizia Evergrande de a încheia înţelegerea, societatea adăugând că explorează alte opţiuni pentru a-şi proteja interesele.

Evenimentul constituie a doua încercare a gigantului imobiliar care eşuează într-un interval de doar câteva zile. Marţi, două surse citate de Reuters au afirmat că vânzarea de 1,7 miliarde de dolari a sediilor din Hong Kong a dat greş din cauza temerilor provocate de situaţia financiară a Evergrande.

Ştirea vine înainte de expirarea unei perioade de graţie de 30 de zile, la capătul căreia Evergrande trebuie să plătească un cupon de 83,5 milioane de dolari dintr-o emisiune de bonduri offshore. În caz contrar, gigantul chinez va intra oficial în default.

Astăzi, acţiunile Hopson, China Evergrande şi ale diviziei sale de servicii imobiliare au început să fie din nou tranzacţionate, după o pauză de peste două săptămâni. Evergrande a încheiat şedinţa din Hong Kong cu un minus de 12,54%. Declinul de la începutul anului se apropie de 82%.

Tot astăzi, acţiunile diviziei de servicii imobiliare au scăzut cu 8%, în timp ce acţiunile Hopson s-au apreciat cu 7,6%.

Zilele trecute, un alt dezvoltator imobiliar chinez, Modern Land, a declarat că încearcă să obţină aprobarea investitorilor pentru a extinde termenul de maturitate al unor obligaţiuni denominate în dolari, limita actuală fiind 25 octombrie. Acţiunile companiei s-au oprit astăzi din tranzacţionare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO