Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile europene, evoluţii mixte în urma rezultatelor alegerilor din Germania. Investitorii cred că pieţele din regiune au scăpat de un factor cheie de risc

DAX 30, indicele bursei din Frankfurt, a crescut astăzi cu 0,26% (Sursa foto: Profimedia)

DAX 30, indicele bursei din Frankfurt, a crescut astăzi cu 0,26% (Sursa foto: Profimedia)

Autor: Eduard Ivanovici

27.09.2021, 16:36 315

Acţiunile europene au înregistrat rezultate mixte luni, 27 septembrie, investitorii considerând că rezultatul alegerilor din Germania a eliminat din regiune un factor major de risc, notează CNBC.

Indicele pan-european Stoxx 600 a scăzut până la ora publicării ştirii cu 0,16%, după ce crescuse cu până la 0,7% la începutul şedinţei de tranzacţionare. Acţiunile societăţilor din industria de petrol şi gaze au înregistrat un plus de 2,1%, în timp ce companiile concentrate asupra produselor de uz casnic au scăzut cu 1%.

În Germania, rezultatele preliminare au arătat că Partidul Social Democrat (SPD – centru-stânga) a câştigat cea mai mare parte din voturi, cu 25,7%. Grupul de dreapta al Angelei Merkel, Uniunea Creştin Democrată şi Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU), a obţinut 24,1% din totalul alegătorilor.

Însă negocierile pentru formarea unei coaliţii, care au început astăzi, ar putea dura săptămâni sau chiar luni.

Observatorii pieţei au notat rezultatul slab al partidului de extremă dreaptă Die Linke şi au scos din discuţie o coaliţie exclusiv de stânga în Bundestag.

Holger Schmieding, economist-şef al Berenberg Bank, a declarat că un pact între SPD, Die Linke şi Partidul Verzilor „ar fi afectat trendul de creştere prin măriri ale taxelor, reglementări excesive şi inversări ale reformelor”.

Tot astăzi, preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, se va adresa comitetului Parlamentului European, iar Partidul Laburist din Marea Britanie, aflat în opoziţie, îşi va relua conferinţa anuală din Brighton.

Săptămâna trecută, pieţele globale au fost marcate de volatilitate din cauza problemelor gigantului imobiliar chinez Evergrande. Acum, investitorii îşi îndreaptă atenţia asupra Washingtonului, unde autorităţile încearcă să evite o închidere a guvernului, un default asupra datoriilor Statelor Unite şi potenţiala prăbuşire a agendei economice a preşedintelui Joe Biden.

În Bucureşti, indicele bursei locale, BET, a crescut astăzi cu peste 0,5%, după ce s-a apreciat cu 2,4% în ultima săptămână.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO