Burse - Fonduri mutuale

Actiunile de la Bursa s-au dublat din martie, dar analistii vad rezultate in scadere tot anul 2009

Actiunile de la Bursa s-au dublat din martie, dar analistii vad rezultate in scadere tot anul 2009

Paul Brendea, analist la Prime Transaction, si Ioana Tanase, directorul casei de brokeraj EFG Securities, spun ca rezultatele companiilor din trimestrul al doilea vor arata un trend descendent

10.08.2009, 23:52 26

Majoritatea analistilor din piata sunt de parere ca primele reveniri ale indicatorilor financiari raportati de companiile de la Bursa s-ar putea vedea abia de anul viitor si ca restructurarile ample efectuate de managementul acestora in perioada anterioara este posibil sa se resimta in rezultate mai serios din trimestrul al treilea.
Aceasta in ciuda faptului ca din luna martie principalul indice al pietei, BET, si-a dublat valoarea, iar de la inceputul anului a consemnat o crestere de circa 43%.
Brokerii au pus aprecierile din acest an de pe Bursa pe seama rezultatelor bune raportate de companiile americane, potrivit unor statistici, peste 70% dintre acestea anuntand in trimestrul al doilea profituri peste media estimarilor analistilor. In ultima luna, de cand au inceput sa fie raportate rezultate pe bursa americana, Bursa a luat-o din nou la galop, indicele BET apreciindu-se cu 21%.
Analistii spun insa ca rezultatele peste asteptari de la americani vor intarzia sa se reflecte in rezultatele companiilor de la Bursa.
"La nivel de piata, credem ca rezultatele din trimestrul al doilea vor arata un trend descendent atat fata de trimestrul I din 2009, cat si fata de trimestrul doi din 2008, reflectand scaderea economica din aceasta perioada precum si intarzierea cu care anumite companii si-au ajustat modelul de business la conditiile economice", spune Ioana Tanase, directorul casei de brokeraj EFG Securities.
De aceeasi parere este si Paul Brendea, analist la firma de brokeraj Prime Transaction, care considera ca rezultatele raportate de unele companii ar putea pune in discutie businessurile in sine.
"Daca se mentin datele macroeconomice actuale (de somaj, consum, inflatie, politici monetare etc.), sunt toate sansele ca raportarile financiare sa contina cifre din ce in ce mai proaste. Iar companiile vor ajunge la profit economic zero, chiar sub acest prag, dupa care se ia in discutie rostul continuarii afacerii. Nu stiu de ce ar fi trimestrul al doilea cel mai slab din an, inca mai sunt doua trimestre pana la finalul lui 2009 si criza nu a trecut", spune Paul Brendea.

Companiile lovite mai rau de criza vor reveni puternic in 2010

Analistii spun ca primele semne de redresare a rezultatelor emitentilor de la Bursa s-ar putea vedea in 2010, iar primele vizate sunt cele care au suferit anterior ajustari puternice in sens negativ.
"Oricat ne-am stradui sa vedem pe termen foarte scurt in 2009 (de la un trimestru la altul) daca companiile au ajuns 'la fundul sacului' nu vom reusi. Vom incepe sa vedem acest lucru din 2010, care ar putea sa fie din nou unul cu crestere economica negativa. Ceea ce este insa clar este ca in 2010 vom vedea salturi importante la sectoare si companii care au inregistrat in 2009 o ajustare dura din cauza panicii si incertitudinii ce a generat un blocaj generalizat in angajarea planurilor de afaceri de catre manageri si investitori", spune Mihai Caruntu, seful departamentului piete de capital din cadrul BCR.
El este de parere ca cel mai probabil unul dintre ele va fi sectorul de constructii si ca agricultura s-ar putea dovedi de asemenea un pariu castigator.
Analistii spun ca un sector care ar putea inregistra cresteri importante la o revenire a economiei nationale este cel de IT.
"Logica primeaza intotdeauna, iar aici logica ne spune ca cele mai mari reveniri le vor inregistra sectoarele care au suferit cele mai mari scaderi. De exemplu, sectorul IT si al electronicelor a suferit scaderi impresionante, dar odata cu revenirea increderii consumatorilor si clarificarea situatiei economice, avand in vedere acumularea unei uzuri morale importante la produsele electronice, electrocasnice si IT in gospodarii, acest sector are toate sansele sa inregistreze o crestere spectaculoasa a vanzarilor", considera Brendea.
Analistii spun ca sectorul farmaceutic, singurul care a adus profituri si afaceri in crestere in primul trimestru, isi va mentine tendinta, insa preturile din prezent includ deja asteptarile investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO