Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Comvex au castigat 30% dupa rezultate

04.09.2007, 18:37 60

Comvex a raportat pentru primul semestru un profit net de 8,9 milioane de lei (2,7 milioane de euro), de 4,8 ori mai mare fata de castigul obtinut in perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 54% pana la 34,77 milioane de lei (10,5 milioane de euro).
Dupa anuntarea rezultatelor, pretul actiunilor Comvex a urcat pana la un nou maxim istoric de 48,9 lei/actiune. Acesta a fost reatins ieri, cand titlurile au urcat cu peste 9%.
Rezultatele in crestere ale companiei s-au datorat in principal investitiilor realizate de societate in anii anteriori, potrivit conducerii Comvex.
"Am facut investitii importante in cresterea capacitatii de operare, investitii care au fost puse in functiune anul trecut. Din profitul de 2,7 milioane de euro, circa o treime s-a datorat faptului ca noi am putut descarca navele cu o viteza mai mare", a declarat Viorel Panait, directorul general al Comvex.
Marirea vitezei de operare a crescut atractivitatea terminalului Comvex, in conditiile in care, potrivit directorului companiei, costul zilnic al unei nave doar pentru stationarea in port a ajuns la circa 110.000-120.000 de dolari, asta insemnand in jur de 1 dolar si 20 de centi pe secunda.
"Prin investitiile realizate aproape am eliminat orice depasire fata de termenii stabiliti prin contract, in unele cazuri reusind chiar economisiri", spune Panait.
Cresterea rezultatelor s-a datorat si maririi volumului de marfuri care a tranzitat terminalul. "Ne asteptam ca volumul sa se mareasca in urma informatiilor primite anterior de la clienti", a precizat directorul Comvex. 0Conducerea companiei spune ca se asteapta la noi cresteri ale volumului de marfuri pe viitor.
"Romania se va dezvolta, iar acest lucru va determina o continuare a cresterii cererii pentru materii prime. De aceea, noi avem in plan un nou program puternic de investitii pentru a putea face fata unei mariri asteptate a volumului de marfuri care vor tranzita terminalul Comvex", spune Viorel Panait.
Comvex si-a bugetat deja investitii de mediu de 7 milioane de euro pentru perioada 2007-2008, dar independent de acestea, societatea vizeaza un alt program pentru cresterea capacitatii si a vitezei de operare.
Investitiile finalizate anul trecut au avut ca rezultat cresterea capacitatii si a vitezei de operare cu cate 30%, iar conducerea Comvex se asteapta la cresteri similare in urma noilor investitii pe care societatea intentioneaza sa le deruleze.
Rezultatele Comvex sunt influentate si de evolutia cursului euro/leu, in conditiile in care tarifele operatorului portuar sunt in euro.
"Solutia noastra pentru a ne apara de efectele negative rezultate din evolutia cursului a fost sa ne consolidam la euro, adica daca avem tarifele in euro, creditele sa le contractam tot in euro, iar salariile sa fie legate tot de moneda europeana", a precizat Panait.
Comvex este controlat de omul de afaceri Corneliu Idu, prin intermediul mai multor firme. Actiunile Comvex sunt listate pe piata RASDAQ de la inceputul anului, titlurile crescand cu 179%. Capitalizarea bursiera a companiei este de 66,3 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO