Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Cemacon revin pe verde după două săptămâni în care au pierdut jumătate din valoare

Acţiunile Cemacon revin pe verde după două...

Autor: Ioana Tudor

18.12.2014, 16:59 333

Acţiunile producătorului de cărămizi Cemacon (CEON) au revenit pe creştere în şedinţa de joi cu un plus de 6,2%, după ce în ultimele opt şedinţe de tranzacţionare au pierdut 57% din valoare.

Titlurile CEON se tranzacţionează la un preţ de 0,315 lei/unitate. La această cotaţie compania are o capitalizare bursieră de 25,8 milioane de lei. Compania a derulat în noiembrie o majorare de capital de 7,6 milioane de lei, prin emisiunea a 76,9 milioane de acţiuni noi. Capitalul social al firmei a crescut astfel la 8,2 milioane de lei.

În urma majorării de capital, fondul finalandez de investiţii KJK şi-a majorat participaţia de la 34% la 38,7%, iar firma Andrei & Andrei Consultanţă a ajuns la o deţinere de 24,3%. Firma de brokeraj SSIF Broker controlează 20,2% din capitalul social al Cemacon, de la 17,8% anterior, iar Casa de Insolvenţă Transilvania deţine 5,2%.

Potrivit unui comunicat al Cemacon, Casa de Insolvenţă Transilvania acţionează în mod concertat cu KJK Fund, Andrei & Andrei Consultanţă, Broker Cluj şi alte trei persoane, iar împreună deţin 88,4% din acţiunile producătorului de cărămizi. Cele trei persoane sunt Andrei Cionca, fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania, cu 0,000007% din acţiuni, Radu Lucian Lotrean (0,000003%) şi Vasile Herlea Godîncă (0,000003%).

Luni, 22 decembrie, acţionarii companiei se vor reuni în AGA pentru o decizie de dublare a capitalului la 16,4 milioane de lei în două etape. În prima etapă, acţionarii existenţi vor putea subscrie proporţional cu deţinerile actuale, la un preţ de 1,5 lei pe titlu. În a doua etapă, acţiunile rămase nesubscrise vor fi oferite investitorilor calificaţi după metodă primul venit-primul servit. Preţul de subscriere în această etapă este de 1,6 lei pe titlu.

Scopul celei de-a doua etape este conversia în acţiuni a unei părţi din datoria de 30 milioane de euro pe care Cemacon o are la BCR în favoarea fondului de investiţii Business Capital For Romania Opportunity, deţinut de BCR şi de omul de afaceri Florin Pogonaru. În urmă cu aun, fondul a preluat prin cesiune creanţe de 12 mil. de euro, o parte din creanţa pe care BCR o are de recuperat de la Cemacon.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO