Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile celor cinci SIF-uri au încheiat în scădere cu până la 5,64%

Acţiunile celor cinci SIF-uri au încheiat în scădere cu până la 5,64%

Foto: Octav Ganea

Autor: Stefan Musgociu

29.11.2011, 17:11 246

Bursa a crescut cu 0,35%, într-o piaţă în care acţiunile celor cinci SIF-uri au încheiat în scădere cu până la 5,64%, după ce dezbaterile din Camera Deputaţilor asupra proiectul pentru creşterea pragului la SIF-uri de la 1% la 5% au fost amânate din nou.

Acţiunile SIF-urilor au fost pe scădere încă din primele minute, iar după ora 11:30 au început să recupereze uşor, pe măsură ce deputaţii avansau cu dezbaterile din plen şi se apropiau de discutarea proiectului legislativ pentru creşterea pragului de deţinere.

Dezbaterile au fost oprite, însă, la ora 12:00, cu doar trei puncte pe ordinea de zi înainte de iniţiativa cu privire la pragul de deţinere.

Imediat după finalul şedinţei din Camera Deputaţilor, investitorii au plasat mai multe ordine de vânzare pentru acţiunile SIF-urilor şi au dus cotaţiile pe scădere de până la 7,6%. În următoarele 10 minute acţiunile au recuperat o parte din pierdere. La sfârşitul şedinţei titlurile SIF-urilor consemnau scăderi cuprinse între 0,66% şi 5,64%.

"Amânarea unei decizii finale pe tema pragului nu poate fi decât dezamăgitoare şi dovedeşte încă o dată că dezinteresul legislativului faţă de acest demers este unul cronic. Pieţele financiare au pierdut pe parcursul ultimilor ani un atribut covârşitor ca importanţă, şi anume încrederea investitorilor. Iar amânarea dezbaterilor pe tema pragului nu face decât să erodeze fărâma de speranţă care mai există pentru conturarea unei pieţe de capital moderne în România. Clasa politică din România cred că nu este conştientă de decepţia pe care o induce în rândul investitorilor prin implicarea doar formală şi declarativă în astfel de proiecte", a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

Acţiunile societăţilor de investiţii financiare au influenţat vizibil indicele BET-FI, acesta coborând cu 2,06%. Indicele include şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au crescut cu 1,9%, revenind după ce luni au atins cel mai redus nivel de la listare.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,47%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,61% sub nivelul de la sfârşitul zilei anterioare.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,64%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 26,6 milioane lei (6,1 milioane euro), sumă de peste două ori mai redusă decât rulajul şedinţei precedente, de 61,7 milioane lei (14,1 milioane euro). Lichiditatea de luni a fost asigurată, însă, în proporţie de 68% de două deal-uri cu acţiuni FP şi Concefa Sibiu (COFI).

"Cred că sfârşitul anului poate stimula interesul investitorilor pentru piaţa de capital şi vom vedea volume mai mari de tranzacţionare, odată cu unele cosmetizări de portofolii", a mai spus Chişu.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 5,1 milioane lei, iar preţul a crescut cu 1,9%, la 0,423 lei.

Aproape un sfert din rulajul pieţei acţiunilor a fost asigurat de un deal cu 20,5% din acţiunile Concefa Sibiu (COFI), în valoare de 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro). Tranzacţia negociată a fost realizată în al treilea minut al şedinţei bursiere. Un pachet similar de acţiuni a fost cedat şi luni, de acţionarul majoritar al firmei, Horaţiu Cercel, către tătăl său, Vasile Popoviciu Cercel.

Titlurile au fost vândute marţi la preţul de 0,05 lei, egal cu cel plătit în transferul special de luni. Horaţiu Cercel, directorul general al companiei, deţine concertat aproximativ 60,5% din titlurile Concefa.

Pe piaţa principală, acţiunile Concefa au fost realizate transferuri în valoare de doar 8.000 de lei, iar preţul a avansat cu 1,01%, la 0,05 lei.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere uşoară, de până la 0,3%, iar majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est coborau cu cel mult 1,5%.

Traiectoria pieţelor mature a fost incertă marţi, acestea oscilând de pe scăderi uşoare la deschidere pe creştere la mijlocul şedinţei, pentru ca spre finalul zilei să treacă din nou pe roşu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO