Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Automatica s-au dublat dupa anuntarea dividendului

02.05.2007, 18:02 146

Actiunile producatorului de motoare electrice Automatica Bucuresti au crescut cu 95% in doar trei sedinte de tranzactionare, dupa ce compania a anuntat valoarea dividendelor care vor fi distribuite actionarilor.
Astazi este ultima zi in care investitorii interesati mai pot cumpara actiuni Automatica pentru a beneficia de dividend.
Compania a anuntat ca va distribui un dividend brut de 1,35 lei/actiune din profitul net pe anul trecut, valoarea dividendului reprezentand 32% din ultimul pret al actiunilor pe piata RASDAQ, de 4,18 lei/actiune.
In momentul publicarii dividendului, actiunile Automatica erau cotate la 2,15 lei/actiune.
Valoarea totala a dividendelor se ridica la 53,7 milioane de lei (15 milioane de euro) si reprezinta 92,4% din profitul net obtinut in 2006.
Compania nu a mai acordat dividende in ultimii sase ani.
Investitorii au reactionat cu destula intarziere, in conditiile in care compania a anuntat inca de la finele lunii martie rezultatele financiare preliminare, care indicau un profit net de 58,1 milioane de lei (16,5 milioane de euro) pentru 2006.
Veniturile totale ale companiei s-au ridicat la 111,2 milioane de lei (31,6 mil. euro), in conditiile in care cifra de afaceri a companiei a scazut cu 35%, la 17,25 milioane de lei (4,9 milioane de euro).
Compania a vandut la finele anului trecut un teren si mai multe imobile catre compania Primaverii Gardens, printr-o tranzactie in valoare de 19,7 milioane de euro.
Anuntul vanzarii imobilelor nu a produs insa o reactie din partea investitorilor, desi valoarea anuntata a tranzactiei era cu circa 40% mai mare decat capitalizarea din acel moment a companiei.
Decizia de vanzare a activelor a fost luata in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor din 4 decembrie si face parte din strategia companiei de a-si muta operatiunile in afara orasului, in conformitate cu planurile urbanistice ale autoritatilor locale. Terenurile si imobilele vandute sunt situate in Calea Floreasca, in zona centrala a Bucurestiului.
Compania a mai vandut anul trecut si un pachet de 43,13% din actiunile societatii Floreasca Plaza, pentru care a incasat 3,4 milioane de euro, conform raportului anual.
Automatica a mai convocat o Adunare Generala a Actionarilor pentru data de 19 martie, care avea pe ordinea de zi aprobarea vanzarii unei cote de 30% detinuta asupra unui imobil situat in comuna Voluntari. Compania nu a mai dat insa nici un comunicat ulterior privind rezultatul AGA.
Automatica are ca principal obiect de activitate producerea de echipamente electrice de medie si joasa tensiune, pentru alimentare si distributie energie electrica, precum si producerea de echipamente electrice si sisteme de automatizare pentru comanda si supravegherea proceselor industriale.
Compania a finalizat anul trecut un contract important cu Nuclearelectrica, fapt care a contribuit la scaderea cifrei de afaceri.
La finele anului, societatea avea in jur de 320 de angajati. Actionarul majoritar al Automatica este firma Euroform Milenium, cu o participatie de 82,3%, iar asociatia salariatilor Automatica detine aproape 8,5% din actiuni.
De la inceputul anului, actiunile companiei au crescut de peste 3,4 ori. Astfel, compania a atins la finele saptamanii trecute o capitalizare de aproape 50 de milioane de euro. Mai multe companii care detineau unitati de productie in Bucuresti au demarat in ultimii ani procedura de relocare a activitatii in afara orasului, valorificand terenurile detinute in zone centrale din Capitala.
Printre societatile care au anuntat ca-si vor reloca activitatea se numara Electromagnetica, Electroaparataj, Grivita, Semanatoarea, Republica-Faur, Timpuri Noi, Trafic Greu, Policolor, Laromet, Metax sau Prodplast.
Aceste societati au obtinut sume importante din vanzarea terenurilor pe care le detineau in Bucuresti, pe unele dintre aceste terenuri dezvoltandu-se in prezent proiecte rezidentiale sau comerciale si de birouri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO