Burse - Fonduri mutuale

Acţiuni de 18,5 mld. lei ale statului au trecut din contul Ministerului Economiei în cel al Energiei

Acţiuni de 18,5 mld. lei ale statului au trecut din...

Autor: Roxana Pricop

27.01.2015, 00:06 374
Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, recent înfiinţat, a preluat oficial de la Ministerul Economiei pachetele de acţiuni pe care statul român le deţine la şapte companii din sectorul energetic listate la bursă, mai puţin participaţiile deţinute la Transelectrica şi Transgaz, unde statul rămâne reprezentat prin Secretariatul General al Guvernului.
 
Depozitarul Central, instituţia care ţine registrul acţionarilor pentru companiile listate, a anunţat ieri pe bursă că transferul de acţiuni a fost înregistrat joi, 22 ianuarie. Transferul are loc în condiţiile în care la finalul anului trecut premierul Victor Ponta a făcut o remaniere guvernamentală şi a desfiinţat prin Ordonanţa de Urgenţă 86/2014 departamentul pentru ener­gie condus de Răzvan Nicolescu. Prin aceeaşi ordonanţă, guvernul a înfiinţat Ministerul Energiei care a preluat atribuţiile acestui departament. Astfel, Ministerul Ener­giei, condus de Andrei Gerea (PLR), este cel care reprezintă acum statul la companiile din energie şi este responsabil de privatizări.
 
Anterior, departamentul pentru energie se afla în subordinea Ministerului Economiei, condus până în decembrie 2014 de Constantin Niţă (PSD) şi din decembrie de Mihai Tudose (susţinut de PSD). Prin Ordonanţa de Ur­genţă 86/2014, Guvernul a reorganizat şi Ministerul Economiei prin schimbarea de­numirii în Ministerul Economiei, Co­mer­ţului şi Turismului şi prin pre­luarea activităţii şi a structurilor din domeniul turismului de la departamentul pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism.
 
Cele şapte companii unde Minis­terul Energiei va reprezenta interesele sta­tului sunt OMV Petrom, unde statul deţine un pachet minoritar de 20,63% din capital, Rom­gaz (sta­tul deţine pachetul majoritar de 70% din ca­pital), grupul de distribuţie Elec­trica unde sta­tul deţine un pachet de 48,78% din acţiuni, Nu­clear­electrica unde statul are 81,27% din ac­ţiuni, Rompetrol Rafinare (44,69% din ac­ţiuni) şi Con­pet (58,71% din acţiuni).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO