Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, au aprobat reducerea capitalului social al companiei cu 1,75 miliarde lei, până la 2,6 miliarde lei, pentru a echilibra raportul dintre valoarea activului net şi capital social

Acţionarii Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriilor...

Autor: Roxana Rosu

09.08.2021, 10:58 728

Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, parte a grupului kazah KMG International, îşi va reduce capitalul social cu 1,75 miliarde lei, până la 2,6 miliarde lei, astfel încât la 31 decembrie 2020 valoarea contabilă a acţiunilor să fie  egală cu valoarea nominală a acestora.

Acţionarii companiei au aprobat modificarea capitalului în adunarea generală din  6 august. Pe ordinea de zi au fost şase variante propuse, cu valori cuprinse între 229 milioane lei şi 3,07 miliarde lei, în condiţiile în care activul net al societăţii este evaluat la mai puţin de jumătate din capitalul social subscris.

Numărul de actiuni care fac obiectul reducerii se calculeaza proportional cu cota de participare a fiecarui actionar la capitalul social la data de inregistrare, se arată în hotarărea AGA.

Potrivit Legii Societăţilor, atunci când activul net al unei societăţi se diminuează la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social, consiliul de administraţie are obligaţia de a convoca de îndată adunarea generală extraordinară pentru a decide dacă societatea trebuie dizolvată. Pentru a evita această situaţie, compania are la dispoziţie o serie de măsuri, inclusiv reducerea capitalul social.

Compania are o capitalizare de 2,1 miliarde, fiind una dintre cele mai mari companii listate, dar cu un free float scăzut. De la începutul anului 2021 acţiunile RRC s-au apreciat cu  14% pe tranzacţii de 967.259 de lei.

Rompetrol Rafinare a raportat pentru primul trimestru din 2021 afaceri de 1 miliard de dolari, în creştere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, compania şi-a redus pierderile de la 88 mil. dolari la 14,7 mil. dolari.

Rafinăria Petromidia a fsot afectată de un incediu izbucnit pe 2 iulie în zona instalaţiei de hidrofinare petrol motorină (HPM), în urma căruia şi-au pierdut viaţa trei oameni.  În prezent, ancheta privind cauzele exploziei continuă, iar pe perioada cercetărilor procesele de pe platforma industrială sunt sistate.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO