Burse - Fonduri mutuale

Actionarii minoritari ai Oil Terminal, ingrijorati de o posibila majorare de capital

03.10.2006, 18:48 47

Oil Terminal, singurul operator portuar pentru produse petroliere din Romania, si-ar putea majora capitalul social cu peste 100 de milioane de euro daca activele trecute in proprietatea statului in 2001 vor fi transferate inapoi in patrimoniul societatii ca aport la capitalul social, potrivit reprezentantului actionarilor minoritari, Dan Barbulescu.
El reprezinta in Consiliul de Administratie al Oil Terminal patru fonduri straine de investitii: Hyposwiss Fund, East Capital Balcan Fund, Clairmont Holdings Limited si Broadhurst Investments Limited.
In prezent, capitalul social al Oil Terminal este de circa 16,5 milioane de euro (58,2 milioane de lei). Statul detine 59,6% din actiunile Oil Terminal, principalii actionari minoritari fiind Fondul Proprietatea, cu 10% din actiuni, si Broadhurst Investments, cu 7,6% din actiuni.
Fondurile de investitii care au actiuni la Oil Terminal sunt ingrijorate ca majorarea de capital se va realiza fara respectarea dreptului de preemtiune pentru actionarii minoritari, ceea ce ar putea determina o diluare a participatiilor acestora.
"Circa 70% din activele Oil Terminal au fost transferate cu titlu gratuit la domeniul public in 2001, societatea platind o redeventa de 5% pe an din cifra de afaceri a companiei pentru utilizarea acestor active. Acele active nu au mai fost reevaluate din 1994, insa valoarea lor ar putea ajunge la peste 100 de milioane de euro. Oil Terminal nu a considerat necesar sa publice un raport curent pe aceasta tema, desi am solicitat Bursei de Valori acest lucru", a declarat Dan Barbulescu.
Majorarea de capital s-ar putea realiza in cazul in care Parlamentul va adopta proiectul de modificare a Legii petrolului, care prevede ca instalatiile si echipamentele ce compun sistemul national de transport al petrolului si terminalele petroliere sa treaca in patrimoniul si proprietatea privata a operatorilor actuali, ca aport in natura al statului la capitalul social.
Barbulescu sustine ca aceasta masura defavorizeaza compania, deoarece acele active au fost transferate in proprietatea statului in 2001 fara ca societatea sa fie despagubita. Actionarii minoritari au contestat exproprierea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). "Problema s-ar putea rezolva daca in proiectul de lege s-ar prevede ca aceste active sa revina in patrimoniul companiei fara majorarea capitalului social", a precizat Barbulescu.
"In cazul in care se va realiza majorare de capital, exista riscul ca societatea sa nu acorde drept de preemtiune actionarilor minoritari in cazul unei majorari a capitalului social, cum s-a intamplat la Oltchim, conditii in care participatia actionarilor minoritari ar putea sa scada sub 10%, acestia urmand sa piarda astfel dreptul de a-si alege membru in CA prin metoda votului cumulativ", a explicat Barbulescu. Reprezentantii Oil Terminal sustin insa ca daca se va realiza majorarea de capital, vor fi respectate drepturile actionarilor minoritari. "In cazul in care activele respective vor intra in patrimoniul companiei ca aport la capitalul social, vom acorda actionarilor minoritari posibilitatea de a-si exercita dreptul de preemtiune conform legii", a declarat Mihai Lupu, directorul general al Oil Terminal.
El nu a putut face o estimare privind valoarea activelor ce urmeaza sa intre in patrimoniul companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO