Burse - Fonduri mutuale

Actionarii au castigat din nou: SIF5 va acorda dividende record de 22,5 mil. euro

02.05.2010, 23:07 245

Actionarii SIF Oltenia (SIF5) au reusit pentru al doilea anconsecutiv sa-si impuna propunerea de repartizare a profitului,aproband la finele saptamanii trecute un dividend brut de 0,16lei/titlu, dublu fata de cel inaintat spre aprobare de managementulsocietatii.

Astfel, actionarii SIF5 vor incasa in acest an in total 92,8mil. lei (22,5 mil. euro), cea mai mare suma distribuita vreodatade un SIF ca dividende.

Brokerii spun ca decizia este binevenita de investitori, insaatrag atentia cu privire la impactul negativ pe care l-ar puteaavea o generalizare a acestor decizii privind distribuirea dedividende record in urmatorii ani.

"In cazul SIF-urilor nu stiu daca este un lucru bun. Ar fi fostmai indicat distribuirea unui dividend mai mic ca sa poata crestecompania, iar banii sa fie folositi pentru investitii. Masura afost oarecum anticipata dupa precedentul de anul trecut si cred caeste binevenita de investitori", spune Mihai Muresian, trader lafirma de brokeraj Intercapital Invest.

Anul trecut, actionarii SIF Oltenia au aprobat cele mai maridividende din randul SIF-urilor, in valoare de 34,8 mil. lei (8,7mil. euro), desi conducerea societatii a propus pastrareaintregului profit pentru investitii.

"In aceasta perioada, banii se obtin destul de greu si maidegraba nevoia de lichiditati i-a indemnat pe actionarii SIFOltenia sa acorde un dividend mai mare. Criza inca nu a trecut sibancile sunt retinute cand acorda credite, iar investitoriiincearca prin orice mijloc sa faca rost de bani", este de parereMuresian.

Potrivit lui, si anul trecut, situatia mai putin roza prin carea trecut economia i-a indemnat pe actionari sa acorde un dividendmai mare.

Unii actionari ai SIF Banat-Crisana intentionau la randul lor sapropuna un dividend brut de 0,1 lei/actiune, dublu decat cel propusde conducere si votat la finele saptamanii trecute, insa nu aureusit sa stranga detineri de 5% pentru a putea sa o adauge peordinea de zi.

Totusi, actionarii SIF Banat-Crisana (SIF1) au reusit opremiera, respectiv aprobarea numirii presedintelui BanciiTransilvania, Horia Ciorcila, si a altor doi investitori inConsiliul de Administratie al SIF, desi conducerea SIF a suspendatdrepturile de vot aferente unor pachete de actiuni reprezentand16,9% din capital pe motiv de actiune concertata cu BancaTransilvania.

Dividendele aprobate de actionarii SIF Oltenia au si cel mai maimare grad de distribuire din randul SIF-urilor, reprezentandaproape 50% din profitul net realizat anul trecut, de 187,3 mil.lei. SIF Muntenia va distribui 39,3% din profit ca dividende, intimp ce in cazul SIF Banat-Crisana numai 24,4% din profitul pe 2009va ajunge in conturile actionarilor.

Profitul record obtinut de SIF Oltenia anul trecut a venit pefondul vanzarii de catre societate a doua participatii importantedin portofoliu, respectiv Bancpost si Automobile Craiova (AUCS),pentru o suma totala de 34,5 mil. euro, pe langa sursele devenituri obisnuite, care sunt reprezentate de dividendele incasatede la BCR si BRD.

Actionarii SIF Muntenia au aprobat tot saptamana trecuta undividend brut de 0,04 lei/actiune si vor primi in 2009 in total32,3 mil. lei (7,8 mil. euro).

Actionarii SIF Transilvania (SIF3) vor incasa anul acestadividende apropiate ca valoare, de 32,7 mil. lei (7,9 mil. euro),dupa ce au aprobat dividendul propus de conducere, de 0,03lei/actiune.

Actionarii SIF Moldova (SIF2) si SIF Banat-Crisana (SIF1) vorprimi anul acesta cele mai mici dividende ca valoare, de 31,1milioane de lei (7,5 milioane de euro) si respectiv 27,4 mil. lei(6,6 mil. euro), dividendul brut/actiune aprobat fiind de 0,06 leisi respectiv 0,05 lei in cazul SIF Banat-Crisana.

Valoarea totala a dividendelor ce vor fi distribuite de celecinci societati de investitii (SIF) listate pe Bursa se ridicaastfel la 216,3 mil. lei (52,4 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO