Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii Amonil au respins cererea suedezilor privind trimiterea în judecată a administratorilor

Autor: Andrei Chirileasa

21.10.2011, 00:00 145

Acţionarii Amonil Slobozia (AMO) au respins propunerea acţionarului minoritar Salink, parte a grupului suedez East Capital, de a acţiona în instanţă administratorii combinatului chimic pe care suedezii îi acuză de daune, potrivit unui raport transmis bursei. Salink, care are o participaţie de 13,54% din capitalul Amonil, îi acuza pe membrii CA că au produs pagube combinatului, prin încheierea unui contract cu grupul InterAgro, controlat de Ioan Niculae, vizând achiziţionarea a două grupuri de producţie a energiei în cogenerare. AGA a marţi respins propunerea Salink, dar a aprobat înlocuirea membrilor Consiliului de Administraţie.

La sfârşitul lunii august acţionarii Amonil au aprobat schimbarea obiectului principal de activitate din producător de îngrăşăminte în producător de energie electrică, după ce compania a pierdut încă din 2009 principalele active de producţie în favoarea firmei Chemgas Holding Corporation, firmă care face parte din grupul InterAgro. Amonil este controlată de două firme înregistrate în insulele Belize, Zalois şi Jovline, care deţin împreună 50,4% din acţiuni.

Acţionarii celor două firme nu au fost niciodată făcuţi publici, în ciuda solicitărilor CNVM, dar există speculaţii că în spatele lor s-ar afla tot Niculae. Amonil a avut în primul semestru afaceri de 6,8 mil. lei şi pierderi de 14,8 mil. lei, după ce în ultimii doi ani a rămas şi fără active şi fără angajaţi. Compania are o capitalizare de 16 mil. lei (3,7 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO