Burse - Fonduri mutuale

"Acestea sunt zile în care intră pe piaţă numai speculatorii, cei care au destul sânge rece să rişte". Bursa închide ziua în scădere cu 0,6%, după o şedinţă cu volatilitate ridicată

"Acestea sunt zile în care intră pe piaţă numai speculatorii, cei care au destul sânge rece să rişte". Bursa închide ziua în scădere cu 0,6%, după o şedinţă cu volatilitate ridicată

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

11.08.2011, 17:06 618

Bursa închide ziua în scădere cu 0,6%, după o şedinţă cu volatilitate ridicată în special pe acţiunile din sectorul financiar, unde BRD şi Banca Transilvania au căzut cu până la 6,8% şi apoi au recuperat o parte din corecţii, mişcările fiind influenţate în continuare de oscilaţiile pieţelor externe.

Piaţa a oscilat uşor până în jurul orei 14:20, însă de la acest moment în piaţă au fost introduse mai multe ordine de vânzare în special pentru acţiunile băncilor şi ale celor cinci SIF-uri. Astfel, presiunea la vânzare a împins cotaţiile din ce în ce mai jos, după ce bursele vest-europene şi piaţa futures din SUA s-au întors pe teritoriu negativ.

Punctul minim al indicelui general al pieţei, BET-C, a fost atins în jurul orei 15:00, când bursa era în scădere cu aproape 2,8%, însă ulterior piaţa a recuperat o parte din corecţie şi a încheiat ziua în scădere cu numai 0,59%. Recuperarea a fost determinată de revenirea uşoară a pieţei futures şi de perioade de întoarcere pe creştere burselor de la Frankfurt şi Londra.

"Acestea sunt zile de trading, în care intră în piaţă numai speculatorii, cei care au destul sânge rece să rişte, însă intră pe acţiuni numai pentru câteva ore, cel mult o zi două. Au speculat o revenire sau scădere a pieţelor, au văzut că merge sau nu în direcţia pe care au luat poziţie şi ies imediat. Altfel nu se poate explica volatilitatea mare pe care o vedem zilele acestea, în care în interval de câteva ore sunt oscilaţii de câteva sute de puncte pe indici. Aşa ceva nu se întâmplă atunci când sunt şi jucătorii pe termen mai îndelungat în piaţă, însă aceştia au luat o pauză acum şi stau deoparte până se liniştesc apele", a declarat pentru Mediafax directorul general adjunct al Intercapital Invest, Adi Lupşan.

El crede că în ultimele zile investitorii care au luat anumite poziţii nu au acţionat pe baza unor analize fundamentale ale companiilor la care au cumpărat acţiuni, ci doar pe bază de intuiţie şi de sentiment.

"Toată lumea reacţionează sub implus emoţional, este o mişcare de masă pe toate pieţele. Cum altfel să îţi explici că sunt variaţii de la plus 200 de puncte la minus 50 sau 100 de puncte pe indici în interval de câteva minute sau ore. Lumea este confuză acum şi nu ştim când se vor calma lucrurile, pentru că se vor calma la un momentdat. Pe piaţa din România volumele sunt mai mici astăzi pentru că speculatorii locali nu au atâta forţă financiară cum este pe alte pieţe şi mulţi încă aşteaptă să vadă o linie clară. Totuşi, dacă vom asista din nou la variaţii de plus/minus 10% pe zi este clar că vom vedea şi creşterea rulajelor", a adăugat brokerul.
La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,85%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,31% sub închiderea precedentă.

Pe de altă parte, indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, era în creştere cu 0,1%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a coborât cu 1,62%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO