Burse - Fonduri mutuale

A mai ramas o saptamana pana la inchiderea sezonului de dividende. Randamentele sunt cele mai mari din ultimii cinci ani

A mai ramas o saptamana pana la inchiderea sezonului de dividende. Randamentele sunt cele mai mari din ultimii cinci ani
07.05.2009, 00:00 46

Investitorii de pe Bursa mai au la dispozitie circa o saptamana pentru achizitia de actiuni de pe Bursa astfel incat sa beneficieze de dividendele distribuite de companii din profitul anului trecut, care ofera pentru prima data in ultimii cinci ani randamente apropiate de dobanzile la depozitele bancare pe un an.

Chiar daca unele actiuni au inregistrat cresteri de pana la 150% fata de inceputul anului, randamentele dividendelor depasesc in unele cazuri 15%, ultima data cand investitorii au putut obtine astfel de castiguri din dividendele distribuite de companiile mari fiind in 2004. In ultimii patru ani, randamentele dividendelor principalelor companii listate au depasit rar 10%.
"Vedeta" sezonului de dividende ramane producatorul de profile din aluminiu Alumil Rom Industry (ALU), cu un randament de 15,3%, in conditiile in care actiunile au inregistrat a doua crestere de pe Bursa in acest an, de peste 175%.
Astazi este ultima zi cand investitorii pot cumpara actiuni Alumil pentru a beneficia de dividende, in conditiile in care data de inregistrare stabilita in AGA este 12 mai. Ultima data de cumparare pentru dividende este cu trei zile lucratoare inainte de data de inregistrare, perioada de trei zile fiind necesara pentru decontarea tranzactiilor si efectuarea inregistrarii transferului de proprietate la Depozitarul Central. Compania incepe plata dividendelor pe 15 iunie.
Dintre companiile mari, cele mai valoroase dividende le distribuie producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), cu un randament de 13%, si BRD, cu aproape 10%. Ambele companii platesc dividendele in termen de circa doua luni.
In incercarea de a-si gestiona mai eficient iesirile de capital, unele companii au impins termenul de plata a dividendelor pana la sase luni dupa AGA, pentru a putea acumula lichiditati intre timp. De exemplu, Transelectrica plateste dividendele incepand cu 17 august, in timp ce SIF Transilvania le plateste esalonat intre 17 august si 23 octombrie.
Cu cat asteptarea este mai lunga, cu atat randamentul dividendului este diluat. De exemplu, investitorii SIF Transilvania, care trebuie sa astepte trei luni pentru incasarea dividendelor, vor obtine un randament lunar de circa 2,2% (randamentul total de 6,8% impartit la trei luni), in timp ce la Banca Transilvania, care a anuntat ca va plati dividendele pana la 20 iunie, randamentul lunar este de peste 4%. Asadar, investitorii trebuie sa ia in calcul nu doar randamentul dividendului brut, ci si perioada in care va incasa efectiv banii.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO