Burse - Fonduri mutuale

A doua zi din săptămâna roşie pentru Europa: Leul s-a întărit ieri, dar indicatorul Robor a crescut

A doua zi din săptămâna roşie pentru Europa: Leul s-a...

Autor: Liviu Popescu

01.07.2015, 00:03 2245

Leul s-a întărit ieri în faţa principalelor trei monede internaţionale (euro, dolar american şi franc elveţian), după ce emoţia iniţială declanşată luni de intensificarea crizei din Grecia s-a atenuat. Astfel, cursul anunţat de BNR pentru un euro a scăzut la 4,47 de lei, cu 0,4% sub nivelul atins în şedinţa precedentă.

Moneda europeană se apreciase luni cu 0,8% faţă de nivelul atins vineri, cea mai mare creştere din ultimii doi ani. Pe de altă parte, indicatorul Robor la trei luni, referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, a urcat ieri la 1,35% pe an, maximul ultimelor şase săptămâni. Totodată şi scadenţele pe termen mai lung, respectiv şase luni şi nouă luni, au urcat la 1,57% pe an şi 1,6% pe an.

Cu toate că leul a avut ieri o zi de respiro, analiştii de la ING atrag atenţia că leul s-ar putea deprecia în această săptă­mână în condiţiile în care riscul ca Grecia să iasă din zona euro este în creştere în sondajele cu analiştii. „Cum presiunile de depreciere au continuat asupra valutelor regionale în jurul prânzului, evoluţia ar putea sugera o intervenţie modestă a băncii centrale pentru a tempera mişcarea şi pentru a oferi lichiditate“, scriu analiştii de la ING într-un raport.

Referinţa anunţată de BNR pentru dolar a coborât la 3,99 de lei, în scădere cu 1,24%, respectiv cinci bani, faţă de nivelul atins luni, în timp ce francul a scăzut cu doi bani la 4,3 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO