Burse - Fonduri mutuale

A doua emisiune de obligaţiuni MW Green Power Export a intrat la tranzacţionare la Bursă. Compania a atras de la investitori 7,4 mil. lei prin cele două emisiuni de bonduri listate la BVB

A doua emisiune de obligaţiuni MW Green Power Export a...

Autor: Cristina Bellu

31.08.2021, 11:52 593

Producătorul de energie electrică fotovoltaică MW Green Power Export a listat cea de-a doua emisiune de obligaţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT), sub simbolul bursier MWGP24.

Compania a emis un număr de 43.958 de obligaţiuni corporative, cu o valoare nominală de 100 lei şi o rată anuală a cuponului de 8%, cu data scadenţei la 7 septembrie 2024 şi a atras de la 87 de investitori o finanţare de  4,3 mil. lei.

Producătorul este la a doua emisiune de obligaţiuni listată pe SMT-ul BVB. Prima, în valoare de 3,03 milioane de lei, este tranzacţionată sub simbolul bursier MWGP21 şi are scadenţa în decembrie 2021.

„Obligaţiunile au fost anul acesta un instrument financiar folosit intens de către companii pentru a se finanţa. Acest fapt reflectă pe de o parte atât necesarul de capital al companiilor pentru dezvoltare, cât şi disponibilitatea acestora de a-şi diversifica furnizorii de capital, incluzând şi mecanismele bursiere. Ne bucurăm că investitorii din piaţă au susţinut cu 53,6 milioane lei şi 66,6 milioane euro planurile antreprenorilor români, asta dacă ne referim doar la obligaţiunile corporative emise de companii antreprenoriale locale”, spune Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Prin intermediul celor două emisiuni de obligaţiuni listate la bursă, producătorul de energie regenerabilă, care administrează propriul său parc fotovoltaic construit pe o suprafaţă de 10 hectare în localitatea Videle, a atras peste 7,4 milioane de lei de la investitori.

„La nivelul anului 2020, veniturile din Certificatele Verzi au reprezentat 60,5% din veniturile totale ale MW Green Power Export, iar pentru finalul anului 2021 estimăm o creştere a producţiei în parametrii comparabili cu anul precedent, de aproximativ 6.800 MW, şi cu o uşoară creştere a profitului brut, susţinută şi de lichidităţile rezultate din vânzarea de energie şi Certificate Verzi.  De asemenea, este important de subliniat şi faptul că la finalul anului trecut societatea deţinea un număr de 97.700 Certificate Verzi amânate urmând a fi vândute într-o perioadă de 10 ani, în mod egal, conform prevederilor legale în domeniu. Ne dorim să urmăm acest trend constant de creştere până în anul 2030, în acord cu obiectivele Uniunii Europene şi pentru a fi parte dintr-o piaţă de energie pe deplin integrată, interconectată şi digitalizată”, adaugă Ioan Iurasec, Administrator Unic al MW Green Power Export.

Listarea obligaţiunilor a fost asistată de societatea de borkeraj Intercapital Invest.

„Orice companie care are planuri ambiţioase de dezvoltare poate apela la resursele pieţei de capital, luând în considerare listarea la Bursa de Valori Bucureşti ca soluţie de finanţare, iar această perioadă de creştere a pieţei ar trebui să reprezinte un catalizator important”, completează Mihaela Stoica, Director General Intercapital Invest.

MW Green Power Export a înregistrat în 2020 o cifră de afaceri de 3,27 milioane lei, fapt ce s-a reflectat şi în profitul net al companiei, care a marcat o creştere de 42%, de la aproximativ 182.700 lei în 2019 la 260.600 lei în 2020.

Principalele surse de venituri ale MW Green Power Export constau în vânzarea energiei electrice produse în cadrul parcului fotovoltaic din localitatea Videle, precum şi din comercializarea Certificatelor Verzi aferente energiei electrice generate. În perioada 2016 – 2020, media anuală a producţiei de energie a parcului fotovoltaic a fost de 6.755.883 KW.

Acţionarii principali ai companiei sunt Fondul de Investiţii Alternativ Certinvest Green cu 56,85% şi NG Return Expert cu 42,97%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO