Burse - Fonduri mutuale

76 de societati de la Bursa vor avea o vara fierbinte

25.01.2001, 00:00 12



In aceasta vara sumele de 8 milioane euro si 2 milioane de euro vor avea o semnificatie aparte pentru o mare parte din societatile care se tranzactioneaza in prezent la Bursa.

Companiile de la categoria intai de tranzactionare care in luna iunie nu vor avea un capital social de 8 milioane de euro risca sa fie "retrogradate" la categoria a doua.

Pentru cele de la categoria a doua exista pericolul sa fie excluse de la Bursa in cazul in care nu vor avea in vara un capital social de 2 milioane de euro.

Estimarile oficiale pentru luna iulie a acestui an vad moneda euro la 28.000 de lei, ceea ce inseamna un capital social minim obligatoriu de 224 miliarde de lei pentru companiile de la categoria intai si 56 de miliarde de lei pentru cele de la categoria a doua de tranzactionare.

Exista trei cai principale prin care poate fi majorat capitalul unei companii: incorporarea diferentelor din reevaluarea activelor,lansarea unei oferte publice de vanzare de actiuni sau incorporarea profitului in capitalul social.

Reevaluarea activelor este cea mai simpla si rapida cale. Incorporarea profitului este o solutie, dar in general castigurile sunt destul de mici. A treia varianta este vanzarea de actiuni. Aici lucrurile se complica insa, pentru ca nu sunt multi investitori dispusi sa vina cu bani.

La categoria intai, exista noua societati, daca excludem Electroaparataj si Banca Transilvania, care vor trebui sa se gandeasca serios de unde sa faca rost de bani pentru a-si majora capitalul social.

Banca Transilvania si-a anuntat deja intentia de majorare a capitalului social la 300 de miliarde de lei. Valoarea acestuia va fi in luna iulie de 10,71 milioane de euro.

Electroaparataj si-a majorat de curand capitalul la 197 miliarde de lei, 7 milioane de euro in vara, deci va trebui ca in urmatoarele luni sa mai adauge 1 milion de euro.

ai la Rulmentul Brasov situatia poate fi rezolvata simplu: compania are diferente din reevaluare in valoare de 193,2 miliarde de lei.

Daca acestea ar fi incorporate, noul capital social va fi de 342 miliarde de lei, adica 12 milioane de euro in iulie. Compa Sibiu poate rezolva partial problema tot prin intermediul diferentelor din reevaluare, care au in prezent valoarea de 98,79 miliarde lei.

Aceasta ar duce insa la un capital social de doar 173,28 miliarde de lei, deci societatea va trebui sa efectueze alte reevaluari sau sa vanda actiuni.

Antibiotice Iasi se afla in plin proces de reevaluare a activelor care va aduce, spun brokerii, un capital social de patru sau chiar de cinci ori mai mare, adica aproape de 300 de miliarde de lei.

Daca la categoria intai lucrurile pot fi rezolvate pana la urma, pentru societatile listate aici lucrurile stau mult mai rau la categoria a doua de tranzactionare.

Exista nu mai putin de 45 de societati cu un capital social sub 1 milion de euro, care nu au nici diferente de reevaluare semnificative, nici profituri mari care sa fie incorporate in capital.

Dintre acestea, diferente din reevaluare care sa le ofere un viitor confortabil au doar Armatura Cluj Napoca si Berceni Bucuresti. Armatura ar putea ajunge la un capital social de 76,24 de miliarde de lei.

Berceni este in prezent campionana diferentelor din reevaluare, 254,5 miliarde de lei, iar dupa incorporarea acestora poate rezulta un capital social de 286,77 miliarde de lei.

De asemenea, compania imobiliara Impact, si-a anuntat intentia de a majora succesiv capitalul social pana in vara pentru a atinge un capital social de 2 milioane de euro.

Pentru companiile care nu au 2 milioane de euro in capital perspectivele nu sunt deloc roz pentru ca din vara ar putea fi delistate de la Bursa sau introduse la tranzactionare pe piata secundara Rasdaq.

Desi aceasta reglementare a aparut in intentia "curatirii" Bursei, unde sunt listate actiuni care nu se tranzactioneaza saptamani intregi, exista analisti care sunt de parere ca ar fi trebuit introduse alte criterii de departajare a actiunilor.

"Consider ca Bursa de Valori s-a grabit putin cu introducerea acestor limite; exista si alte criterii pe baza carora se pot selecta societatile ce trebuie sa ramana la bursa si ma refer in primul rand la lichiditate. In orice caz, va fi interesant de urmarit cate din societatile listate se vor incadra in acest termen (daca termenul nu va fi decalat)", a declarat pentru Ziarul Financiar Razvan Pasol, director general al Intercapital Invest.

Exista si analisti care considera aceasta masura justa. "Sunt actiuni care au tranzactii de maxim 1.000 de dolari intr-o luna, deci nu isi justifica nici macar cheltuielile de inregistrare la Bursa. Totusi BVB ar trebui sa se gandeasca acum cum sa atraga societati nu cum sa le elimine", a spus un trader.

Razval Pasol considera ca sansa revitalizarii Bursei sunt companiile mici, rentabile si dinamice, de tipul Banca Transilvania.

"In ultima perioada, pentru atragerea emitentilor la cota, Bursa s-a orientat in principal spre societati de talie mare: BRD, SIF-uri, Petrom sau Romtelecom. Consider ca in acest moment strategia ar trebui reorientata catre societati private dinamice de marime medie (de tipul Banca Transilvania sau Impact) pentru impulsionarea tranzactiilor".


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO