Burse - Fonduri mutuale

2007 vs 2020 la Bursă: Petrom era cu 10 mld. lei mai mare, BRD şi Transelectrica aveau o capitalizare dublă, iar Banca Transilvania era de patru ori mai mică

ANALIZĂ

2007 vs 2020 la Bursă: Petrom era cu 10 mld. lei mai...

Autor: Liviu Popescu

31.01.2020, 00:00 281

♦ Cele patru companii sunt şi în prezent în structura indicelui principal BET ♦ 10 companii din cele 16 câte are indicele principal BET nici măcar nu erau listate când Bursa românească a atins maximul istoric ♦ Alro Slatina şi Conpet, care fac parte în prezent din indicele BET, erau listate în 2007, dar nu erau incluse în prima ligă bursieră.

 

Cum Bursa românească este în prezent la cel mai ridicat nivel din toamna anului 2007 încoace şi mai are nevoie de doar 7% pentru a do­borî maximul istoric din 24 iulie 2007, când indicele prin­cipal BET era la circa 10.810 puncte, ZF a realizat o analiză compa­rativă între structura companii­lor din BET de acum şi cea de atunci.

Concluziile sunt că deşi unele dintre cele mai mari companii din structura indicelui, precum OMV Pe­trom, Transelectrica, BRD, şi-au dimi­nuat capitalizarea, în cazul ultimelor două fiind vorba chiar de înjumătăţire, noile intrări, precum în special companii private care au diversificat opţiunile de investiţii, dar şi dinamica pozitivă a Băncii Transilva­nia au determinat ca BET să recupereze scăderile din criză, iar în ultimul an să tureze motoarele. Şi nu doar Bursa a accelerat, ci şi aşteptările investitorilor ca recordul din vara anului 2007 să fie doborât în perioada următoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO