Buget 2021

Fondurile europene sunt un instrument de creştere, dar companiile duc lipsă de informare şi expertiză pentru accesarea acestor forme de finanţare

10.02.2021, 00:08 Autor: Miruna Diaconu

♦ „Există o lipsă de expertiză şi înţelegere a mecanismelor şi beneficiilor pe care le presupun proiectele care au nevoie de finanţare“ ♦ „Aşteptările sunt să încasăm sume importante din fondurile europene, mai ales că acestea au fost majorate“ ♦ „Ar trebui pus mai mult accent pe aceste fonduri europene. Companiile mici, la început, nici nu au cunoştinţele necesare, le lipsesc mulţi indicatori şi trebuie ajutate“ ♦ „În general, tot ce înseamnă modul în care noi ca beneficiari putem să luăm fonduri europene este stabilit de anumite comisii din anumite ministere şi dirijează aceste fonduri către anumite activităţi fără a putea tu ca antreprenor să ai un cuvânt de spus.“

Fondurile europene ar putea fi un motor de creştere pentru multe com­panii din România, dar prin­tre punctele slabe ale mediului pri­vat românesc se află lipsa de ex­pertiză şi de informare cu privire la ce tre­buie să facă companiile pentru accesarea aces­tor forme de finanţare. Lipsurile com­pa­niilor private româneşti se pot vedea şi în absorbţia mică a fondurilor europene, lucru care ar trebui schimbat, au spus participanţii la cea de-a patra conferinţă orga­nizată de către Ziarul Financiar în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale, Buget 2021: Cum rezolvăm ecuaţia de business a nou­lui an?, la care au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri din zona de vest a ţării, dar şi bancheri şi specialişti financiari.

Felix Daniliuc, director Departament IMM, BRD Groupe Société Générale, este de părere că multe firme româneşti au anumi­te puncte slabe în ceea ce priveşte accesarea fon­durilor europene, dar acestea ar trebui trans­formate în puncte tari, astfel încât com­pa­niile să se dezvolte şi să investească din ce în ce mai mult.

„În primul rând, există o lipsă de exper­ti­ză şi înţelegere a mecanismelor şi beneficiilor pe care le presupun proiectele care au nevoie de finanţare. În al doilea rând, este vorba de lipsa unei strategii coerente de dezvoltare şi creştere, finanţatorul trebuie să se asigure că cel care solicită fondurile are viziunea cât mai clară şi strategia foarte bine pusă la punct cu pri­vire la utilizare şi la impactul pe care acce­sa­rea de fonduri o poate produce. În al treilea rând, este şi lipsa accesului la o bază largă de cu­noştinţe necesare pentru luarea deciziei de investiţie în cunoştinţă de cauză pentru antre­prenorii acestor companii“, spune Felix Daniliuc.

Marius Stoica, director executiv de pieţe finan­ciare, BRD Groupe Société Générale, spu­ne că există aşteptări mari în ceea ce pri­veşte absorbţia fondurilor europene. „Aştep­tările sunt să încasăm sume importante din fondurile europene, mai ales că acestea au fost majorate, la modul concret.“

Dinspre mediul de afaceri, Juergen Schunn, proprietar, fondator şi preşedinte Grup Auto Schunn, spune că firmele mici au ne­voie de mai mult sprijin în ceea ce priveşte accesarea, astfel că există o lipsă a lor de cu­noaştere a procesului de accesare a fondurilor europene.

„Companiile mici, la început, nici nu au cu­noştinţele necesare, le lipsesc mulţi indica­tori şi trebuie ajutate, iar pentru aceste com­panii e foarte bine dacă banca informează des­pre paşii respectivi, acest lucru ar ajuta foar­te mult aceste companii“, precizează Juergen Schunn.

Pe de altă parte, Călin Muscă, proprie­tarul şi administratorul Grupului Porkprod, este de părere că mediul de afaceri ar trebui să ia mai mult parte la deciziile de distribuire a fondurilor europene.

„În general, tot ce înseamnă modul în care noi ca şi beneficiari putem să luăm fonduri europene este stabilit de anumite comisii din anumite ministere şi dirijează aceste fonduri către anumite activităţi fără a putea tu ca antreprenor să ai un cuvânt de spus în această zonă şi aici cred că e una dintre problemele noastre ca şi mediu privat în sensul în care nu suntem băgaţi în seamă de autorităţI“, spune Călin Muscă.

ZF Buget 2021 este o serie de videoconferinţe realizate de Ziarul Financiar cu susţinerea Buget 2021