Buget 2012

Băsescu cere Guvernului să vină cu un deficit bugetar cât mai mic pentru că finanţarea este scumpă

Băsescu cere Guvernului să vină cu un deficit bugetar cât mai mic pentru că finanţarea este scumpă
25.10.2011, 00:08 327

"Din cauza situaţiei economice din UE şi a situaţiei regionale influenţată în primul rând de Grecia, bugetul pentru 2012 trebuie să fie extrem de prudent, nu neapărat pentru că n-am găsit bani să susţinem deficitul, ci pentru că finanţarea este extrem de scumpă", a declarat ieri, la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu după întoarcerea de la summitul UE organizat în weekend la Bruxelles.

El a menţionat ca exemplu evoluţia costului asigurării datoriilor: "În august, CDS-ul României pentru datoriile cu scadenţa la cinci ani era de 136 de puncte de bază. La 26 sep­tembrie, adică doar două luni mai târziu, CDS-ul României era de 367 de puncte de bază. Aş vrea să înţelegeţi că este o con­junctură economică ce ne obligă la prudenţă. Toţi cei care au cunoştinţe despre un buget de stat ştiu foarte bine că România are de refinanţat împrumuturile din anii anteriori".

Conform preşe­din­telui, României i-ar fi foarte uşor, având con­venit deja un deficit de 3% din PIB, să meargă pe un buget cons­truit cu acest deficit. "Vă asigur însă că avem

de-a face cu o creditare extrem de scumpă." El a spus că la întâlnirea de la Cotroceni cu Guvernul şi cu BNR s-a decis că este necesară revizuirea ţintei de deficit cu un nivel care să fie mult mai mic de 3%. El a precizat că Executivul va trebui să găsească soluţii în acest sens.

O altă problemă atinsă de preşedinte a fost capitalizarea băncilor cu filiale în România, Băsescu cerând oficialilor europeni să se asigure că băncile care vor fi capitalizate îşi vor menţine neschimbată expunerea pe România.

"Eu am ridicat problema recapitalizării băncilor şi în consiliu şi la discuţiile anterioare. Nu am pus sub semnul întrebării cifra acreditată de astăzi (100 mld. euro pentru recapi­talizare). Eu am pus în discuţie altceva: dacă sumele cu care sunt capitalizate băncile acoperă şi nevoia noastră ca filialele lor din România să-şi menţină nivelul de expunere pe anul acesta şi anul viitor."

Preşedintele a menţionat că l-a mandatat şi pe ministrul de finanţe ca la întâlnirea miniştrilor de finanţe de miercuri să insiste pe introducerea unui paragraf care să oblige băncile cu filiale în România să îşi menţină expunerea pe această ţară.

Preşedintele a mai declarat că nivelul oficial al absorbţiei fondurilor UE în România este de 14,8% din bugetul alocat, menţionând că o problemă importantă este legată de întârzierile din procesul de facturare. El a spus că s-a produs o confuzie în contextul declaraţiilor recente legate de nivelul absorbţiei fondurilor europene. El a menţionat că nivelul de facturare, de doar 4% din totalul fondurilor ce ar fi trebuit absorbite, a fost de fapt motivul confuziilor, Băsescu spunând că face un apel către autorităţile locale pentru accelerarea acestui proces. El a mai spus că autorităţile de management din ministerele cu atribuţii au lucrat bine sau acceptabil în legătură cu absorbţia fondurilor de la UE.

"Guvernul României are resurse puternice de credi­bilizare. Una dintre ele este capacitatea de absorbţie mai mare a fondurilor UE. Cei cu responsabilităţi politice trebuie să se ocupe de acest proces", a încheiat preşedintele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO