BCR Eu Office

O tipografie din Oradea a rezistat în criză cu ajutorul fondurilor UE

O tipografie din Oradea a rezistat în criză cu ajutorul fondurilor UE

Autor: Gabriel Razi

26.09.2011, 00:04 1285

În timp ce mii de IMM-uri şi-au închis porţile în ultimii trei ani ca urmare a crizei economice mondiale care a răvăşit şi economia românească, o tipografie din Oradea a rezistat în aceşti ani cu ajutorul banilor de la Bruxelles. Fondurile europene au devenit astfel "gura de oxigen" pentru micii întreprinzători care nu îşi mai puteau susţine cheltuielile cu salariaţii, oferindu-le posibilitatea de a-şi creşte producţia şi de a-şi extinde numărul de clienţi cu ajutorul noilor echipamente.

Firma Eleron Com, care produce şerveţele pentru nunţi şi botezuri, cărţi de vizită, legitimaţii, broşuri sau autocolante, a primit 27.000 de euro pentru a-şi majora capacitatea de producţie, dar şi pentru a achiziţiona echipamente şi licenţe IT.

"Proiectul a fost un câştig destul de mare pentru firmă pentru că am reuşit să ţinem preţurile la acelaşi nivel deşi costul materiei prime s-a majorat în această perioadă, dar şi pentru că am reuşit să abordăm alte categorii de clienţi", explică Ecaterina Vladu, unul dintre administratorii firmei de tipărit, care conduce această afacere de 17 ani.

Dacă înainte de a apela la banii europeni tipografia din Oradea livra produse doar în tiraj fie mic, fie foarte mare, iar odată cu achiziţia noilor utilaje compania poate semna contracte şi pentru comenzi de dimensiune medie.

"Am câştigat clienţi. Maşina profesională de capsat şi cea de numerotat ne-au ajutat foarte mult pentru că primim comenzi pentru facturi şi alte tipi­zate care necesită astfel de operaţiuni", spune Vladu. Contractul pentru acest proiect pe bani europeni a fost semnat în luna iunie a anului 2009 şi a fost finalizat după şase luni. Acest proiect a fost depus în cadrul Programului Operaţional Regional prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională în regiunea nord-vest. Din totalul de 27.000 de euro, banii europeni au fost în cuantum de 70%, în timp ce restul de circa 8.000 de euro au reprezentant cofinanţarea suportată de companie.

"Pentru că nu a fost un proiect care să implice sume atât de mari, am decis să optăm pentru o perioadă de implementare scurtă. În aceste condiţii, nu am avut nevoie să apelăm la un credit bancar. Dacă era vorba de o sumă mai mare, cu siguranţă am fi optat pentru o finanţare bancară", povesteşte Ecaterina Vladu.

Din toţi banii atraşi în companie prin acest proiect, aproape 20% au fost folosiţi pentru achiziţia unui multiplicator digital în valoare de 5.500 de euro, care poate tipări pe diferite tipuri de hârtie.

Mai mult, achiziţiile făcute de Eleron Com au fost făcute treptat pe parcursul celor şase luni de implementare, astfel încât să nu permită perturbarea fluxului de numerar din conturile firmei. În fiecare din ultimii trei ani firma Eleron Com şi-a majorat cifra de afaceri. Astfel, dacă în 2008 înainte de a lua bani europeni tipografia rula anual 70.000 de euro, în 2009 cifra de afaceri a crescut cu 13%, la 77.000, pentru a atinge la finele anului trecut pragul de 80.000 de euro.

Dacă în urmă cu trei ani Eleron Com avea trei angajaţi, prin intermediul proiectului companiei i s-au mai alăturat încă doi oameni, iar creşterea businessului a determinat-o Ecaterina Vladu să mai aducă în firmă în 2010 alţi doi angajaţi.

Afaceri în creştere, cu echipamente "europene"

  • Beneficiar: compania Eleron Com, din Oradea (judeţul Bihor)

  • Programul de finantare: Programul Operaţional Regional

  • Valoarea proiectului: 27.000 de euro

  • Obiectivul proiectului: "Extinderea capacităţii de producţie prin achiziţionarea de echipamente IT, de utilaje performante pentru tipar digital şi alte utilaje de finisare"

  • Perioada de implementare: iunie-noiembrie 2009

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO