Bănci și Asigurări

Zona euro şi SUA. Se amână revenirea?

Zona euro şi SUA. Se amână revenirea?

Autor: Catalina Apostoiu

27.07.2020, 00:05 701

♦ Îngrijorările privind noile focare de coronavirus şi situaţia fragilă de pe piaţa muncii ar putea submina redresarea.

Date recente din zona euro şi SUA indică o încetinire a ritmului de redresare economică într-o perioadă critică.

În zona euro, încrederea consumatorilor a slăbit uşor după o scurtă revenire de pe urma crizei economice generate de pandemie, alimentând temerile economiştilor că ritmul de redresare a început să încetinească, scrie Financial Times.

Indicatorul Comisiei Europene privind încrederea consumatorilor a scăzut la -15 în iulie, sub nivelul de -14,7 din iulie şi cu mult sub aşteptările economiştilor chestionaţi de Reuters, ce indicau -12.

Îngrijorările privind noile focare de coronavirus şi situaţia fragilă de pe piaţa muncii ar putea submina procesul de redresare, potrivit lui Bert Coljin, economist la ING.

Melanie Debono, eco­nomist Capital Economics, arată că ultimele date pri­vind încrederea consu­ma­torilor sugerează că redresarea îşi pierde din suflu, deşi consumul ar trebui să-şi revină treptat în următoarele trimestre.

Şi în SUA ultimele date su­ge­rează că ritmul redresării economice ră­­mâne modest.

În ultima săptămână, procesul de revenire a dat puţine semne de accelerare în condiţiile în care au apărut indicii că creşterea numărului de locuri de muncă înregistrată în mai şi iunie ar putea încetini, scrie Reuters.

Secretarul Trezoreriei americane Steven Mnuchin a declarat că republicanii vor analiza prelungirea unor beneficii de şomaj de urgenţă în contextul în care datele privind numărul americanilor care au depus cerere pentru astfel de beneficii arată că revenirea pieţei muncii stagnează probabil.

Numărul cererilor noi a urcat la 1,42 milioane comparativ cu o săptămână în urmă. A fost pentru prima dată de la începutul crizei când numărul săptămânal al cererilor pentru beneficii a crescut, scrie Financial Times.

„Datele reprezintă un avertisment privitor la dificultăţile existente şi la perioada necesară pentru vindecarea unei pieţe a muncii aruncate în criză de circumstanţe fără precedent“, notează Joshua Shapiro, de la MFR.

Mnuchin a declarat că administraţia Trump şi liderii partidului său vor susţine reînnoirea plăţilor federale pentru şomaj dacă acestea vor fi reduse de la actualul nivel de 600 dolari pe săptămână, despre care Republicanii cred că descurajează oamenii să se întoarcă la muncă.

Şi alte date economice au fost mixte, sporind dovezile că redresarea economiei americane rămâne fragilă deocamdată în condiţiile în care statele se luptă să gestioneze pandemie, iar consumatorii şi companiile se chinuie să-ş idea seama cum să-şi continue activităţile în siguranţă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO