Bănci și Asigurări

Zona euro: Piaţa muncii nu a trecut încă de ce a fost mai rău. Sectoarele bunurilor de larg consum, manufacturier sau turismului au fost cel mai puternic afectate de la începutul crizei

Zona euro: Piaţa muncii nu a trecut încă de ce a fost...

Autor: Catalina Apostoiu

30.07.2020, 00:05 349

Rănile provocate la nivelul locurilor de muncă europene de măsurile de carantină menite să stăvilească pandemia au fost probabil doar temporar limitate, iar ratele şomajului vor creşte probabil către sfârşitul acestui an, potrivit cercetătorilor Băncii Centrale Europene, scrie Bloomberg.

Programele de şomaj parţial au menţinut milioane de locuri de muncă, permiţând unor ţări ca Germania, Franţa şi Spania să evite o creştere masivă a şomajului de genul celei înregistrate de SUA de la începutul pandemiei. Însă fragilitatea redresării înseamnă că unele companii nu vor putea să-şi aducă înapoi toţi muncitorii. În Germania, cea mai mare economie europeană, situaţia se ameliorează, potrivit Ifo, com­paniile intenţionând să înce­tinească ritmul disponibilizărilor.

Problema, analizată în două articole din ultimul raport economic al BCE, este vitală pentru perspectivele economiei, o creştere a şomajului putând însemna chiar o cerere mai redusă, ceea ce ar genera noi disponibilizări într-un cerc vicios.

Din acest motiv băncile centrale consideră în continuare piaţa muncii drept un risc major.

Multe guverne încearcă să-şi prelungească programele de protecţie a locurilor de muncă pe cât posibil.

„Este de aşteptat ca nu toţi muncitorii incluşi în scheme de şomaj parţial să se poată întoarce la slujbele anterioare“, se arată în raportul BCE. „Drept urmare, şomajul din zona euro este aşteptat să continue să crească pe termen scurt“.

Analiza BCE arată că sectorul bunurilor de larg consum, manufacturier, al turismului au fost cel mai puternic afectate de la începutul crizei.

Teama de şomaj rămâne ridicată în Franţa, încrederea consumatorilor din această ţară slăbind în iulie pe fondul reluării creşterii cazurilor de îmbolnăvire, notează Reuters.

Datele recente evidenţiază dificultăţile întâmpinate de guvernul francez, care a cheltuit masiv pe scheme de şomaj parţial, în a convinge consumatorii să cheltuiască pentru a scoate economia din cea mai profundă recesiune de la cel de-al doilea război mondial.

Guvernul francez se aşteaptă ca cea de-a doua mare economie a zonei euro să se contracte cu 11% în acest an, până la 800.000 de locuri de muncă fiind ameninţate.

În Germania, cea mai mare economie a regiunii, firmele semnalează că intenţionează să opereze mai puţine disponibilizări, însă piaţa muncii nu este încă pe deplin vindecată, potrivit institutului Ifo.

Barometrul acestuia privind ocuparea forţei de muncă a urcat la 93,2 puncte în iulie faţă de 92,3 puncte în iunie. Totuşi, disponibilizări sunt în continuare avute în vedere în multe sectoare, în special în industrie, deşi pesimismul s-a diminuat vizibil în ultimele două luni.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO