Bănci și Asigurări

Zona euro este în plin proces de „japonificare“: creştere economică zero, îmbătrânirea populaţiei, bănci pline de credite neperformante, dobânzi mici

Preşedintele BCE MARIO DRAGHI, care lasă urmaşului său la şefia băncii o moştenire deloc de invidiat, alături de preşedintele Franţei EMMANUEL MACRON, care a promis că reformează zona euro şi UE.

Preşedintele BCE MARIO DRAGHI, care lasă urmaşului său la şefia băncii o moştenire deloc de invidiat, alături de preşedintele Franţei EMMANUEL MACRON, care a promis că reformează zona euro şi UE.

Autor: Bogdan Cojocaru

25.06.2019, 21:00 2189

Creşterea economică şi inflaţia anemice din zona euro înseamnă că deja inima economiei Uniunii Europene trece prin proces de „japonificare“, iar ieşirea ar putea fi dificilă dacă istoria naţiunii asiatice poate fi considerată un ghid, potrivit ING Group.

Japonia a fost în urmă cu câţiva ani a doua cea mai mare economie a lumii, dar a fost detronată de China din cauza creşterii aproape inexistente.

Situaţia economică din utimul an lasă zona euro deschisă comparaţiilor cu Japonia în anii 1990. Într-un raport recent, ING enumeră asemănări, inclu­siv o creştere a datoriei publice, o creş­tere a creditelor neperformante ale băncilor, îmbătrânire accelerată a popu­laţiei şi o relaxare uriaşă a politicii mo­netare, scrie Bloomberg.

În timp ce reacţia politică a Japoniei la criza sa a fost lentă, ţara asiatică a căzut şi victimă intervenţiei la momentul nepotrivit, notează ING. Diferitele şanse de redresare au fost eliminate de criza financiară asiatică din 1997-98, apoi de spargerea bulei dot-com şi, ulterior, de criza financiară globală.

Aceasta ar putea fi la fel de bine şi soarta zonei euro, care anul trecut părea pe punctul de a elimina stimulul econo­mic doar pentru a fi împinsă în direcţia opusă. Cu tensiunile comerciale globale cântărind asupra încrederii  şi cu aştep­tă­rile privind inflaţia aproape de cote mi­nime, Banca Centrală Euro­peană se con­fruntă cu perspectiva redu­cerii ratei do­bânzii sau a relansării relaxării cantitative.

„Fără o recuperare puternică, este di­fi­cil să scăpăm de creşterea slabă,  de in­fla­ţia scăzută şi, ulterior, de mediu cu rate ale dobânzilor mici“, spun Carsten Brzeski şi Inga Fechner, economişti ai ING.

„O revigorare economică s-ar putea sfârşi repede, iar băncile centrale s-ar putea să nu mai aibă suficientă muniţie de politică monetară, cu ratele dobân­zilor rămase blocate la limita inferioară, apropiată de zero, pentru anii următori.“

Aceste paralele înseamnă că Euro­pa s-ar putea confrunta cu balo­narea bi­lan­ţului băncii centrale în anii următori şi că ar putea fi nevoie de un pachet bugetar major. Există, de ase­menea, perspectiva majorării vârstei de pen­sionare pentru a preveni reducerea forţei de muncă.

„Pentru zona euro, cel mai im­por­tant nu este cauza principală a japonificării, ci încercările disperate de a ieşi din ea“, se arat în analiza ING. „În următorii ani, nu prea va mai fi loc pentru creşterea dobânzilor.“

Preşedintele BCE Mario Draghi, care lasă urmaşului său la şefia băncii o moştenire deloc de invidiat, alături de preşedintele Franţei Emmanuel Macron, care a promis că reformează zona euro şi UE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO