Bănci și Asigurări

ZF Live. Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor: Se cere industriei bancare o taxă triplă faţă de profitabilitatea pe următorii zece ani

Autor: Alex Ciutacu

16.01.2019, 00:05 3081

Impactul taxei pe activele bancare: dobânzi mai mici la depozite, credite mai scumpe pentru populaţie şi pentru companii, statul se împrumută mai scump, unele bănci se pot retrage din piaţă, iar şomajul ar putea creşte.

Taxa pe activele bancare aplicată de Guvern prin OUG 114 poate răvăşi întreaga economie dacă mai multe bănci aleg să iasă din pia­ţă, iar cele rămase îşi trans­pun taxa anua­lă de 1,2% în pre­ţurile creditelor.

Taxa pe activele bancare poate face ravagii în toată eco­no­mia în con­tex­tul în care in­dus­tria bancară este unul dintre mo­toarele econo­mi­ce ca­re sus­ţin creşterea pro­duc­ţiei şi dez­voltarea mediului de busi­ness.

De­ci­ziile pe care le pot lua băn­cile pen­tru a rămâne în zona de pro­fi­ta­bi­li­tate ar putea genera efec­te disrup­ti­ve pen­tru în­treaga economie, înce­pând de la com­pa­nii, popu­laţie şi chiar până la stat, care se ex­pu­ne ris­cului de a se împrumuta mai scump de la bănci.

„Industria bancară este o curea de trans­mi­sie şi nu face decât să transmită nişte şo­curi pe care le pri­meş­te prin aceste iniţia­tive legis­la­tive. La efectele acestei taxe, care este covâr­şi­tor, se adau­gă şi alte iniţiative le­gis­la­ti­ve care au trecut de plen şi intră în promul­ga­re că­tre pre­şedinţie“, a declarat Florin Dănescu, preşe­din­tele exe­cutiv al Asociaţiei Ro­mâne a Băn­cilor (ARB), în cadrul emi­siunii de business ZF Live.

Taxa pe activele bancare, intro­du­să prin OUG 114 se aplică din acest an şi se dato­rează dacă me­dia trimes­trială a dobânzii ROBOR depăşeşte pra­gul de referinţă de 2%.

Având în vedere evoluţia ROBOR, nivelul taxei ar fi de 0,3% din active, adică 1,2% pe an. Gu­vernul a numit-o taxa „pe lăcomia băncilor“ bazân­du-se pe profiturile înre­gistrate de băncile din România anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO