Bănci și Asigurări

ZF Live. Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR: Băncile şi-au redus expunerea în ultimii ani, pe România şi pe regiune, după ce au trecut în 2006-2008 printr-o exuberanţă iraţională a creditului

Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR:

Poate băncile s-au fript în România şi nu din vina autorităţii de reglementare, ci din nonşalanţa cu care au acordat credite şi credeau că pot merge cu o expansiune de 20-30% în termeni reali fără să se întâmple nimic. Şi în România şi în alte ţări băncile au avut supraexpunere şi s-au dus foarte mult înspre sectorul speculativ. Acum, vedem o atitudine foarte rezervată a băncilor, dar acestea au încercat să îşi cureţe bilanţul, iar după criză s-au retras, au ieşit şi din România, şi din alte ţări.

Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR: Poate băncile s-au fript în România şi nu din vina autorităţii de reglementare, ci din nonşalanţa cu care au acordat credite şi credeau că pot merge cu o expansiune de 20-30% în termeni reali fără să se întâmple nimic. Şi în România şi în alte ţări băncile au avut supraexpunere şi s-au dus foarte mult înspre sectorul speculativ. Acum, vedem o atitudine foarte rezervată a băncilor, dar acestea au încercat să îşi cureţe bilanţul, iar după criză s-au retras, au ieşit şi din România, şi din alte ţări.

Autor: Alex Ciutacu

06.10.2018, 00:00 209

Sistemul bancar a fost lovit în România şi în restul Europei Centrale şi de Est de o exuberanţă a creditării, aşa cum o numeşte Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Această exuberanţă „iraţională“ a creat probleme pentru care nu existau măsuri macroprudenţiale, iar în ultimii ani băncile şi-au redus expunerea pe regiune, in­dustria financiară fiind mai atentă la riscuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO