Bănci și Asigurări

ZF Live. Ciprian Bara, avocat: Cine se înscrie primul în Arhiva de Garanţii are prioritate la recuperarea banilor

Ciprian Bara

Ciprian Bara

Autor: Alexandra Marcu

20.07.2016, 00:05 2055

Cea mai exotică înscriere pe care am făcut-o: 12.000 de porci puşi ca garanţie pentru un credit.

Companiile din domeniul farma sau agricultură apelează la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare (AEGRM), pe lângă bănci şi IFN-uri, care au o pondere majoritară, de peste 90%, a declarat Ciprian Bara, avocat, în cadrul emisiunii de business ZF Live. El a arătat că printre cele mai neobişnuite bunuri cu care au girat oamenii se numără porcii şi recoltele cultivate sau necultivate. Cine se înscrie primul în arhivă are prioritate la o recuperarea banilor.

Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare este o bază de date unică la nivel national, în care apar persoanele care au gajat bunuri mobiliare în România, şi include circa 6,5 milioane de înregistrări, peste 90% dintre principalii beneficiari ai arhivei fiind bănci şi IFN-uri.

„Un crescător de porcine a ipotecat întregul lot de porci, 12.000 de porci, către o bancă. Erau foarte bine nominalizaţi, cu cip, cu număr de inventar. A fost cea mai exotică înscriere pe care am făcut-o. Nu îmi aduc aminte valoa­rea, era o înscriere la nivelul anului 2008-2009. Erau milioane de euro“.

În cazul recoltelor, cei care asigură finanţări pentru agricul­tori oferindu-le semin­ţe, pestici­de sau erbicide le pun ipotecă pe recolta viitoa­re, a mai spus Bara. „Dacă acel agricultor se finan­ţea­ză cu seminţe de la o socie­tate, cu pesticide de la alta şi cu er­bi­cide de la o a treia socie­tate, primul care îşi înscrie con­tractul de ipotecă pe AEGRM pentru recolta ur­mă­toare este cel care va avea prioritate în cazul unei executări silite“.

Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare este publică şi informaţiile pot fi accesate de orice persoană fizică fără a avea nevoie de o autorizaţie şi fără să plătească nimic. Iar oamenii nu au acces la datele perso­nale ale celor de pe site, având în vedere că nu apare CNP-ul, nu e vizibilă adresa, ci se afişează doar numele, pre­numele, oraşul persoa­nei şi cu ce a garantat, a completat Bara.

Băncile şi IFN-urile caută singure aceste informaţii prin in­ter­mediul departamentelor specializate pentru a analiza un po­tenţial debitor din punct de vedere al riscului pe care îl pre­zintă.

În cazul în care o persoană doreşte să cumpere un auto­turism şi vrea să verifice dacă acesta nu apare ca bun mobil girat, poate să caute detalii în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare folosind seria de şasiu sau seria de motor.

De asemenea, oamenii pot apela la serviciile unui agent autorizat care va elibera un certificat care atestă dacă bunul respectiv se află girat pe platformă. Acest serviciu costă circa 100 de lei, plus TVA. „Nu avem multe verificări. Anual nu depăşim 60-70 de verificări.“

Cel care are prima înregistrare în arhivă are prioritate şi îşi ia toată suma de care are nevoie şi diferenţa se duce la ceilalţi creditori“, a explicat Bara.

O înscriere este valabilă 5 ani, însă poate fi prelungită de-a lungul timpului. Dacă nu se face această prelungire, creditorul îşi pierde rangul de prioritate. „Îi anunţăm cu 30 de zile înainte de expirare. În cazul în care înscrierea trebuie să fie ridicată, conform Codului Civil, creditorul are obligaţia ca în 10 zile de la achitarea completă a sumei să ridice înscrierea, altfel riscă o sancţiune de 500 de euro, dacă debitorul ar da în judecată creditorul“.

Înregistrările pe site durează între 10-15 minute. „Toate ţările Uniunii Europene au astfel de arhive, dar modelul implementat în România este un sistem din SUA pentru că platforma a fost făcută cu fonduri oferite de BERD.“

 

Ce a mai spus Ciprian Bara la ZF Live:

* Ipoteca legată de un bun imobil, teren, casă, apartament ajunge la cartea funciară. Există prevederi care ne împiedică să înregistrăm în Arhivă aceste bunuri

* Oamenii pot garanta şi cu bunurile viitoare care urmează să se fabrice şi nu există în momentul finanţării, precum o linie de ambalare pufuleţi

* Nu verificăm legalitatea contractului, agenţii autorizaţi nu au temeiul legal pentru a verifica contractual, este responsabilitatea părţilor

* O înscriere fără un contract sau o clauză în cadrul unui contract este o nulitate

* Oamenii girează cu obiecte de artă şi bijuterii. Nu avem dreptul de a refuza o înscriere dacă sunt îndeplinite toate cerinţele legale. O căutare oferă rezultate foarte bune dacă mergem după un cuvânt specific

* Nu pot să înregistrez avioane şi vapoare. Vapoarele intră sub incindenţa Registrelor Navale de care aparţin, iar avioanele de Registrul Aeronautic

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO