Bănci și Asigurări

ZF Bankers Summit 2016: Ce cred principalii bancheri despre viitor şi încotro se îndreaptă sistemul bancar românesc?

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Cristian Hostiuc

21.06.2016, 00:05 1541

Ziarul Financiar organizează a cincea ediţie a ZF Bankers Summit, un eveniment un­de bancherii şi analiştii discută despre situaţia la zi a siste­mului bancar românesc, unde se află el, înco­tro se îndreaptă şi mai ales care sunt mo­toarele de creştere, în condiţiile în care cre­ditarea cor­po­rate stagnează, creditul imo­bi­liar se va reduce din cauza legii dării în plată, iar cre­ditul de consum îşi va reduce ritmul de creştere.

Pe lângă toate acestea, băncile româneşti se con­fruntă cu o scădere a veniturilor ca urmare a re­ducerii dobânzilor, trend care nu poate fi com­pensat atât de uşor prin majorarea comisioanelor bancare sau a altor venituri.

În continuare, băncile româneşti se sprijină pe sucursala clasică - care este costisitoare, dar care nu poate fi înlocuită aşa uşor -, pentru că ro­mâ­nii preferă să vadă în faţa ochilor o bancă de­cât să aibă încredere în internet. Internet ban­king-ul câştigă teren, dar ritmul de creştere şi „masa de clienţi“ nu pot înlocui peste noapte sucursala clasică.

În condiţiile în care cele mai bune companii preferă să stea pe cash sau să se împrumute de la firmele-mamă, zona de corporate suferă şi nu poate aduce venituri suficiente pentru numărul mare de bănci de pe piaţa locală, 36.

Procesul de consolidare de care vorbeşte toată lumea încă din perioada de boom este lent şi fiecare bancher speră că acest proces, care implică fuziuni, achiziţii sau ieşire directă de pe piaţă, să nu i se întâmple lui, ci concurenţei.

2014-2015 au fost ani de restructurări, de scoatere la suprafaţă a creditelor neperfor­man­te şi vânzarea unor pachete de NPL-uri mai mari. 2016 continuă în acest trend, cu mai multă ex­pe­rienţă din partea băncilor pe acest segment.

Ieşirea creditelor neperformante din bilanţul băncilor nu poate fi compensată de un business nou, curat, cel puţin la început, pentru că nu există clienţi suficienţi pentru toată lumea. Vân­za­rea de credite de consum şi cre­dite imo­bilia­re şi-a revenit în ultimii ani, amintind de perioada de boom.

Dacă legea dării în plată va rămâne în vi­goa­re, aceste segmente vor suferi o contracţie. Clien­ţii va trebui să economisească mai mult pentru a se încadra în creşterea avansului pentru creditele ipotecare.

Prima casă, programul guvernamental care a adus business băncilor în criză, îşi trăieşte ultimele clipe de glorie.

Sistemul bancar românesc asigură peste 90% din finanţarea economiei, iar tot ce se întâmplă aici se reflectă în piaţă, atât la nivelul com­paniilor, cât şi la nivelul persoanelor fizice.

Prin ZF Bankers Summit, Ziarul Financiar aduce în discuţie provocările sistemului bancar româ­nesc, încercând să afle de la cei mai im­por­tanţi bancheri ce cred că le va rezerva viitorul, încotro se îndreaptă serviciile bancare şi cum sunt pregătite băncile să facă faţă atât creşterii eco­nomice, cât şi unor eventuale crize.

Vedeţi mai multe detalii AICI

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO