Bănci și Asigurări

ZF Bankers Summit 2016: Ce cred principalii bancheri despre viitor

ZF Bankers Summit 2016: Ce cred principalii bancheri...

Autor: Cristian Hostiuc

21.06.2016, 00:07 1058

Ziarul Financiar organizează a cin­cea ediţie a ZF Bankers Summit, un eveniment unde bancherii şi analiştii discută despre situaţia la zi a sistemului bancar românesc, unde se află el, în­cotro se îndreaptă şi mai ales care sunt motoarele de creştere, în condiţiile în care creditarea corporate stagnează, cre­ditul imobiliar se va reduce din cau­za legii dării în plată, iar creditul de consum îşi va reduce ritmul de creştere.

Deşi România are o creştere eco­nomică susţinută, băncile nu reuşesc să capteze acest trend: multe com­panii bune, în special multinaţio­nalele, şi-au redus investiţiile şi nu se mai îm­prumută de la bancă. Iar când o fac, preferă să ia credit de la compania-mamă. Compa­ni­ile româneşti au în continuare bilanţuri afec­tate de criză şi nu pot să se expună mai mult la noi credite.

Deşi dobânzile sunt la cel mai re­dus nivel posibil atât la euro, cât şi la lei, firmele şi persoanele fizice rămân pru­dente. Poate la creditele de consum românii au lăsat puţin garda jos, dar la creditele ipotecare, care au valori mari, calculele sunt făcute de zece ori înainte de a lua un împrumut. 90% din creditele ipotecare au la bază Prima casă, unde suma maximă este de 60.000 de euro.

Profitul pe care îl raportează băn­cile este făcut mai mult din jocul pro­vizioanelor şi al riscului şi mai puţin din activitatea curentă. Creditele neper­for­mante şi împrumuturile re­struc­turate continuă să mănânce timp din acti­vitatea bancherilor.

Prin ZF Bankers Summit, Ziarul Financiar pune în discuţie provocările sistemului bancar românesc, încercând să afle de la cei mai importanţi ban­cheri ce cred că le va rezerva viitorul, încotro se îndreaptă serviciile bancare şi cum sunt pregătite băncile să facă faţă atât creşterii economice, cât şi unor eventuale crize.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO