Bănci și Asigurări

ZF Bankers Summit ’20. Sergiu Oprescu, şeful ARB: Avem unul dintre cele mai bine capitalizate sisteme bancare şi o lichiditate amplă, dar intermedierea financiară scăzută este o slăbiciune a sistemului

Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB)

Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB)

Autor: Claudia Medrega

14.07.2020, 10:09 164

România are unul dintre cele mai bine capitalizate sisteme bancare din Europa, cu o lichiditate foarte amplă şi extrem de adecvată pentru ceea ce se întâmplă, iar volatilitatea este extrem de scăzută din punctul de vedere al dobânzilor de bază, însă intermedierea financiară scăzută, de 25% din PIB, este o slăbiciune a sistemului bancar, susţine Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

“O intermediere financiară de 25% este evident o slabiciune a sistemului bancar, care arată că nu este suficient ancorat în mediul economic din România. Media la nivel european este de100%. Iar ţările cu care ne place de obicei să ne comparăm, ţările din regiune au peste 50%. Noi suntem la jumătatea eşalonului şi la un sfert din media europeană”, a declarat şeful ARB la videoconferinţa ZF Bankers Summit ’20.

Şeful ARB a explicat că băncile au divizii, departamente specializate care încearcă să crească amprenta creditării, asumându-şi riscuri. Însă, în Europa nivelul de reglementare şi de sofisticare a reglementării din ultimii 10 ani a fost uriaş, presupunând noi modele de risc, de preluare a riscului în relaţie cu clienţii, existând foarte multe criterii de selecţie.

“Ca urmare a filtrelor reglementative se lasă impresia că băncile nu sunt pregătite să-şi asume riscuri. Este o problemă de cum să ne asumăm riscul în 2020 comparativ cu 2008/2009. Este o problemă de bancabilitate din perspectiva noilor criterii de reglementare.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO