Bănci și Asigurări

ZF Bankers Summit ’19. Cum va arăta banca viitorului în România. Va fi mixtă: tradiţională şi digitală. Digitalizarea va câştiga tot mai mult teren, dar bancherii nu vor dispărea

Peste 200 de participanţi au fost ieri în prima zi a ZF Bankers Summit’19

Peste 200 de participanţi au fost ieri în prima zi a ZF Bankers Summit’19

Autor: Răzvan Botea, Anelis Baciu, Claudia Medrega

03.07.2019, 00:08 1092

Banca viitorului pe piaţa locală va fi cel mai probabil mixtă, bazată pe combinaţia dintre tradiţional şi di­gital, interacţiunea directă a ban­cherilor cu clienţii urmând să mear­gă în tandem cu inteligenţa artificială. Iar com­petiţia cu fintech-urile nu va fi de genul „care pe care“, ci de tip parteneriat, urmând să pri­meze agilitatea, capacitatea băncilor de a se adapta.

Aceasta a fost una dintre concluziile eveni­mentului ZF Bankers Summit’19, organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu MasterCard, Visa, Alpha Bank, CEC Bank, B2 Holding, Deloit­te, Reff&Asociaţii, Garanti Bank, NNDKP, PwC, AEGRM.ro, Capone, Druid, iCredit, Gemalto, companie din cadrul grupului Thales şi Biroul de Traduceri Champollion“.

„Clientul doreşte convenienţă, adică să fie totul extrem de rapid. În viitor, interacţiunea dintre client şi bănci se va face 24/7 în orice moment, în orice situaţie. Cred că vom interfaţa, vom interacţiona cu banca prin voce, prin web banking şi prin accesorii. Plăţile nu vor mai fi doar apanajul băncilor, ci al tuturor acestor entităţi financiare din spectrul respectiv. Cred că vom avea «personal finan­cial manager»“, a declarat Sergiu Oprescu, pre­şedinte al Alpha Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor.

Digitalizarea poate deveni un vector pentru creşterea gradului de bancarizare pe piaţa locală, fiind necesară orientarea spre ceea ce îşi doresc clienţii, în special rapiditate, însă tehnologia nu poate rezolva orice, având capacitate de adaptare limitată.

Penetrarea serviciilor bancare în România este redusă în comparaţie cu alte ţări euro­pene, iar digitalizarea în creştere ar urma să aibă un rol cheie în creşterea gradului de ban­ca­rizare, după cum apreciază Ufuk Tandogan, CEO al Garanti Bank România. Banca viitorului va digitală sau nu va fi, după cum spune şi Florin Boldescu, director executiv la BRD SocGen. „Mă aştept să fie o bancă majoritar digitală.“

Pe lângă trendul digitalizării, în bankingul local va continua şi trendul consolidării. „Creşterea organică începe să îşi demonstreze limitele. Probabil, consolidarea va avea loc în continuare, în liga 2 şi în liga 3, şi va fi susţinută în perioada următoare. Dimensiunea pe care o bancă universală trebuie să o aibă pentru a fi profitabilă este în creştere. Din punctul de vedere al celor care şi-au crescut cota de piaţă, marea majoritate au crescut prin achiziţii şi mai puţin prin creştere organică normală“, a mai spus Oprescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO