Bănci și Asigurări

ZF Bankers Summit ’16. Sergiu Oprescu, Alpha Bank: Creditul ipotecar a tractat toată piaţa creditării. Noi ce am făcut? Am dat o lege care să ducă la scăderea acestuia

Sergiu Oprescu, preşedinte executiv Alpha Bank: Trebuie să nu mai avem iniţiative care să afecteze capacitatea de finanţare a sistemului bancar. Dacă nu avem grijă, fiecare pierdere a capitalului duce la o diminuare a capacităţii de finanţare şi implicit la reducerea intermedierii financiare

Sergiu Oprescu, preşedinte executiv Alpha Bank: Trebuie să nu mai avem iniţiative care să afecteze capacitatea de finanţare a sistemului bancar. Dacă nu avem grijă, fiecare pierdere a capitalului duce la o diminuare a capacităţii de finanţare şi implicit la reducerea intermedierii financiare

Autor: Anelis Baciu

18.07.2016, 00:04 588

Creşterea economică estimată în acest acest la aproape 4% va impulsiona şi activitatea ban­cară, cu condiţia ca motoarele de creştere a cre­ditării să nu fie oprite prin intervenţii legis­lative, aşa cum de altfel s-a întâmplat în cazul finan­ţărilor ipotecare, a declarat Sergiu Oprescu, pre­şedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi pre­şe­dinte executiv al Alpha Bank, în ca­drul conferinţei ZF Bankers organizată la finalul lunii iunie.

„Creşterea economică va antrena după sine şi creşterea creditării, cu condiţia să nu oprim motoarele de creştere aşa cum s-a întâmplat în cazul creditului ipotecar. Creditul ipotecar a fost în ultimii nouă ani motorul de tracţiune al creditării. Noi ce am făcut în schimb? Am dat o lege care să ducă la scăderea acestuia“, a explicat Sergiu Oprescu.

Finanţările pentru achiziţia de terenuri şi locuinţe au crescut cu 7 miliarde de euro în intervalul 2007-mai 2016, până la 12 miliarde de euro şi au ajuns să reprezinte puţin peste 7% din produsul intern brut. Cu toate acestea, România se poziţionează pe ultimele locuri în Europa la acest capitol. Potrivit bancherilor, creşterea creditării a fost stopată odată cu introducerea legii dării în plată, care a dus la îngreunarea accesului la finanţare pentru populaţie şi la creşterea cerinţei de capital pentru bănci.

Sergiu Oprescu spune că politicienii trebuie să ia în calcul impactul asupra capacităţii de finanţare a sistemului bancar atunci când aprobă legislaţia.

„Trebuie să nu mai avem iniţiative care să afecteze capacitatea de finanţare a sistemului bancar. Dacă nu avem grijă, fiecare pierdere a capitalului duce la o diminuare a capacităţii de finanţare şi implicit la reducerea intermedierii financiare“, a menţionat Oprescu.

Referitor la evoluţia numărului de bănci din piaţa locală, Sergiu Oprescu spune că se aşteaptă ca în cinci ani procesul de consolidare să continue.

„În următorii cinci ani piaţa va continua să se consolideze. Este clar că vor fi mai puţine bănci.“

În prezent în sistemul bancar local operează 37 de bănci, însă specialiştii din piaţă  afirmă că piaţa se va îndrepta către un număr semnificativ mai mic de bănci mari universale şi câţiva jucători de nişă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO