Bănci și Asigurări

ZF Bankers 2020: Cum vor gestiona băncile această criză?

ZF Bankers 2020: Cum vor gestiona băncile această criză?

Autor: Cristian Hostiuc

14.07.2020, 00:07 189

Sistemul bancar din România este mult mai solid şi mai lichid (depozitele sunt mai mari decât creditele) decât la începutul crizei anterioare, de acum 12 ani. Dobânzile sunt mult mai mici, spre exemplu Robor este de 2,15% faţă de 15,4% în decembrie 2008, dar acest lucru nu înseamnă că băncile vor să îşi ia un risc mai mare. De altfel, fără garanţii ale statului şi fără garanţii suplimentare aduse de companii băncile nu vor da mai multe credite. Încă nu se ştie cum va fi această revenire economică, iar bancherii sunt extrem de prudenţi în privinţa viitorului.

Cum vor gestiona băncile această criză este una dintre temele de discuţie la ZF Bankers 2020, marţi şi miercuri. 

Florin Cîţu, actualul ministru al finanţelor, este unul dintre invitaţii la ZF Bankers 2020. În criza anterioară, el a fost director de trezorerie la ING Bank şi poate explica cum se văd lucrurile de data aceasta de partea cealaltă a baricadei, ca oficial al guvernului, care trebuie să gestioneze un buget cu venituri în scădere şi un deficit bugetar în creştere exponenţială. Cât de repede îşi va reveni economia şi cât de repede vor putea fi implementate programele guvernamentale de susţinere pentru companii vor fi subiecte de discuţie cu ministrul finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO