Bănci și Asigurări

ZF Bankers ’19. Cristian Sporiş, vicepreşedinte Raiffeisen Bank: Faptul că unii antreprenori se bazează pe creditul furnizor este o oportunitate pentru bănci, dar un pericol pentru companii

Cristian Sporiş, vicepreşedinte Raiffeisen Bank: Creditul bancar reprezintă 9% din bilanţul consolidat al companiilor. Problema este că antreprenorii au preferat să aibă în bilanţ credit comercial, de la furnizor în detrimentul creditului bancar.

Cristian Sporiş, vicepreşedinte Raiffeisen Bank: Creditul bancar reprezintă 9% din bilanţul consolidat al companiilor. Problema este că antreprenorii au preferat să aibă în bilanţ credit comercial, de la furnizor în detrimentul creditului bancar.

Autor: Răzvan Botea

19.07.2019, 08:45 680

ZF Bankers ’19. Cristian Sporiş, vicepreşedinte Raiffeisen Bank: Faptul că unii antreprenori se bazează pe creditul furnizor este o oportunitate pentru bănci, dar un pericol pentru companii

Accesul la finanţare pentru companii este în acest moment la un nivel bun, însă în continuare antreprenorii preferă creditul furni­zor în detrimentul creditului bancar. Acest lu­cru este o vulnerabilitate pentru companie, dar o oportunitate pentru bănci, a spus în cadrul ZF Bankers Summit ’19 Cristian Sporiş, Cristian Sporiş, vicepreşedintele Raiffeisen Bank.

„Creditul bancar reprezintă 9% din bilanţul consolidat al companiilor. Problema este că antreprenorii au preferat să aibă în bi­lanţ credit comercial, de la furnizor în detri­men­tul creditului bancar. Este o oportunitate pentru bănci, dar un risc pentru companii“, a spus el la ZF Bankers Summit ’19.

De asemenea, pentru companii acesul la finanţare nu mai este o porblemă, ci mai degrabă antreprenorii sunt îngrijoraţi de aspecte precum instabilitatea legislativă şi fiscală. Sporiş a dat exemplul Ordonanţei 114, care la sfârşitul anului trecut a venit ca un şoc pentru sectorul privat românesc.

„În ceea ce priveşte accesul la finanţarea antreprenorilor mici, mijlocii etc., există studii făcute de EY care măsoară accesul la finanţare al antreprenorilor din România. Pare că în ultimii doi ani accesul la finanţare este una dintre cele mai mici probleme. Apar alte probleme, cum ar fi instabilitatea legislativă, insta­bilitatea fiscală şi aşa mai departe. Ordonanţele date înainte de Crăciun, acestea sunt temerile adevărate ale mediului de afaceri, nu că nu există acces la finanţare.“

El mai este de părere că situaţia economică din România din acest moment este compara­bilă cu cea din anii 2007-2008, în ciclul econo­mic anterior. De asemenea, el spune că băncile acor­dă foarte uşor credite companiilor performante.

„Am mai văzut povestea asta şi în celălalt ciclu economic, aş putea spune că marjele de risc sunt la acelaşi nivel cum erau în 2007-2008. La companii foarte bune, nu cred că găsesc în alte jurisdicţii finanţare mai bună.“

Legat de situaţia macroeconomică a Ro­mâ­niei, Sporiş a spus că România, prin creş­terea economică bazată pe consum, finanţează practic creşterea economică a ţărilor din regiune, unele modele de dezvoltare economică din aceste ţări fiind bazate pe investiţii.

„Dacă nu facem nimic în infrastructură, PIB-ul potenţial dispare. Consumul a crescut cu 38%. Păi noi dacă creştem economic ca sa finanţăm creşterea economică a altor ţări, asta este. Noi avem† problema de model de creştere, iar în momentul în care aplicăm peste asta partea demografică, vă daţi seama unde va fi economia şi sistemul bancar în România. Noi finanţăm prin consum investiţiile din alte ţări.“

În ceea ce priveşte creditarea companiilor, vicepreşedintele Raiffeisen spune că nu este o problemă de ofertă, ci una de cerere.

„Nu este o problemă de ofertă, este o problemă de cerere. Trebuie să ne gandim mult mai atent la modelul de creştere. În ultimii 5 ani investiţiile publice şi private au fost la niveluri foarte mici, în timp ce alte ţări precum Ungaria sau Polonia s-au concentrat pe o creştere economică bazată pe investiţii.“

El mai vede competiţia din piaţa bancară ca fiind una sănătoasă, determinând marje mici de dobândă: „Eu cred că există o competiţie destul de acerbă în piaţă. Preţurile scad, dar aici depinde şi de aşteptările acţionarilor bancilor. Fiecare bancă acum, primele 10 bănci din România, au sisteme interne de rating ale companiilor, şi în funcţie de acest rating capitalul pentru o tranzacţie poate fi mai mare sau mai mic.“

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO