Bănci și Asigurări

XTB România: Bursa românească este într-o regiune de optimism moderat, privind dincolo de suferinţa economiei reale, într-o mişcare aliniată pieţele europene

XTB România: Bursa românească este într-o regiune de...

Autor: Roxana Rosu

18.08.2020, 13:13 314

Bursa de Valori a avut abilitatea de a reveni după şocul scăderilor din primăvară, dar, deşi indicele BET a recuperat aproape 1.800 de puncte din scăderea de aproape 3.300 de puncte înregistrată în vârful şocului negativ din februarie-martie, el se află încă la o distanţă de peste 1.500 de puncte sau puţin sub 15% de vârfurile atinse la începutul anului şi cu aproape 20% sub vârful istoric din vara lui 2007, este de părere Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Astfel, deşi stimularea monetară a calmat pieţele internaţionale, aducând chiar noi recorduri pentru indicele american Nasdaq şi o revenire la vârfurile anterioare pentru S&P500, piaţa locală ”seamănă” mai mult cu indicii europeni, care sunt încă la distanţă de vârfurile anuale.

BET este mai aproape de Eurostoxx 50, aflat de asemenea la 15% sub maximul recent, decât de DAX, indicele german, propulsat de încrederea investitorilor la puţin peste 7% sub vârful anului, care este şi record istoric.

Analizând principalele companii listate, Claudiu Cazacu spune că scăderile puternice înregistrate de acţiunile Băncii Transilvania au fost lăsate în urmă, de la aproape -40% ajungând la aproximativ -18%. 

”Profitul la 6 luni a marcat o scădere de 28%, însă veştile referitoare la situaţia Victoriabank din Republica Moldova, unde bunuri ale băncii se află sub sechestru sau decizia recentă referitoare la impozitul aferent tranzacţiei Volksbank au limitat apetitul pentru titlurile sale. Pentru moment, direcţia favorabilă nu este ameninţată din perspectivă tehnică, deşi tendinţa generală va depinde în mod esenţial de perspectivele economiei locale şi, implicit, de evoluţia crizei sanitare”, menţionează analiza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO