Bănci și Asigurări

Volumul depozitelor bancare a ajuns la 258,9 mld. lei în octombrie, în creştere cu 11% an la an

Volumul depozitelor bancare a ajuns la 258,9 mld. lei în...

Autor: Anelis Baciu

25.11.2016, 00:04 144

Băncile aveau la finalul lunii octombrie depozite con­sti­tui­te de populaţie şi companii în valoare de 258,9 miliarde de lei (58,2 mld. euro), în creştere cu 10,8% faţă de aceeaşi pe­rioa­dă a anului trecut, potrivit unor date statistice publicate ieri de BNR. Deşi an la an creşterea depozitelor atrase de pe plan local se menţine la un nivel de peste 10%, lună la lună se ve­de o stagnare a sumelor plasate la bancă, semn că do­bânzile infime, de sub 1%, îi determină pe români să nu-şi mai ţină economiile la bănci. Cea mai mare parte a depozitelor bancare, aproximativ 60%, aparţine persoanelor fizice.

Populaţia aveau la sfârşitul lunii octombrie depozite în lei şi valută de aproape 156 mld. lei, în creştere cu doar 1,6% faţă de luna trecută. An la an sumele economisite de persoanele fizice în lei au urcat cu 10,8%, până la 97,6 mld. lei, în timp ce depozitele în va­lu­tă ale populaţiei au ajuns în oc­tom­brie la echivalentul a 58,2 mld. lei, cu 8% peste valoarea din aceeaşi lună a anu­lui trecut.

Băncile se ba­zea­ză pentru finan­ţare în principal pe re­sursele atrase de la clienţii persoane fizice, care sunt mai stabile şi care în perioada de criză au marcat o creştere puternică, pe fondul unui comportament de consum mai prudent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO