Bănci și Asigurări

Volksbank Austria are nevoie încă un miliard de euro de la stat

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Razvan Voican

17.11.2013, 16:14 503

Volksbank Austria, acţionarul principal al Volksbank România, ar putea avea nevoie anul viitor de o suplimentare a ajutorului primit de la stat cu încă un miliard de euro pentru balansarea pierderilor, potrivit informaţiilor publicate în presa de la Viena.

Reprezentanţii băncii în care statul austriac deţine deja o participaţie de peste 43% au calificat aceste informaţii drept “speculaţii”, precizând că procesul de bugetare pentru 2014 este încă în curs. O certitudine este că până la sfârşitul acestui an Volksbank Austria nu va mai lua bani de la stat, însă banca nu poate exclude o asemenea posibilitate pentru 2014.

Volksbank Austria este una dintre cele şase bănci austriece care vor fi supuse testului de rezistenţă la stres pregătit de Banca Centrală Europeană.

Reprezentanţii băncii afirmă că sunt în derulare procese de restructurare şi reducere a costurilor care vor face ca 2013 să se încheie din nou cu pierderi substanţiale, însă cu toate acestea ratele de capital s-au mai consolidat.

Pe lângă problema pierderilor şi a apropiatului test de stres, Volksbank Austria are de rezolvat disputa cu ruşii de la Sberbank care au preluat în 2012 cea mai mare parte a holdingului regional Volksbank International, cu excepţia filialei din România, şi care îi acuză acum pe austrieci că i-ar fi indus în eroare umflând valoarea activelor transferate.

German Gref, CEO al Sberbank, a anunţat Volksbank cu chemarea în justiţie dacă diferendul nu va fi rezolvat prin negocieri.

Între timp, Volksbank România, deşi continuă să înregistreze pierderi, este una dintre foarte puţinele bănci care deschid unităţi noi în încercarea de a revigora businessul. Banca a trecut la standarde de transparenţă minime, astfel că nu a dat publicităţii rezultatul financiar oficial pe 2012 şi cu atât mai puţin cifrele principale pe primele şase luni din 2013.

Până în 2015 ar trebui vândută conform planificării strategice anunţate de austrieci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO