Bănci și Asigurări

Volksbank are nevoie de o injecţie de capital de 120 mil. euro din cauza deprecierii garanţiilor

Foto Silviu Matei

Foto Silviu Matei

Autor: Razvan Voican

01.09.2013, 19:30 757

Volksbank Austria, în care statul deţine peste 43% din acţiuni, a pus deoparte 60 mil. euro pentru o majorare a capitalului social al subsidiarei locale Volksbank România, care aşteaptă până la sfârşitul anului o injecţie de capital care ar urma să însumeze 120 mil. euro. Volksbank Austria controlează 51% din banca locală prin intermediul unui vehicul, restul fiind împărţit între banca franceză Banque Populaire Caisse d’Epargne şi nemţii de la DZ Bank şi WGZ Bank, care ar trebui să aducă împreună restul de 60 mil. euro.

Potrivit raportului semestrial al Volksbank Austria filiala locală are nevoie de capital nou pentru a putea susţine efectele reevaluării portofoliului de garanţii imobiliare (în mare parte apartamente, dar şi centre comerciale şi birouri). BNR continuă să preseze băncile să actualizeze periodic evaluarea colateralului şi să facă provizioane suplimentare corespunzătoare. În urma auditului special pe cifrele din semestrul I sunt estimate provizioane suplimentare de 250 – 300 mil. euro la nivelul industriei. În acelaşi timp, austriecii aşteaptă costuri semnificative cauzate de litigiile în care este implicată filiala locală.

Volksbank România este una dintre băncile care s-au confruntat cu cele mai multe procese intentate de clienţi persoane fizice în baza Ordonanţei 50/2010 privind contractele de credit de retail. Potrivit oficialilor de la Viena, în 2012 Volksbank România a înregistrat pierderi de 170 mil. euro. Austriecii trebuie să vândă participaţia la banca locală până cel târziu la sfârşitul lui 2015, conform cerinţelor stabilite de Comisia Europeană în contextul avizării ajutorului primit de la guvernul de la Viena care a salvat banca de la prăbuşire.

Potrivit raportului semestrial al Volksbank Austria, procesul de restructurare din România a continuat „cu succes” în S1. Raportul credite/depozite a coborât de la 550% în urmă cu un an la 320%. Banca a încheiat prima jumătate a anului cu un profit net de 4,2 mil. euro, însă austriecii estimează că la sfârşitul lui 2013 Volksbank România va fi tot pe pierdere din cauza mediului economic dificil şi costurilor legate de portofoliul vechi de credite.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 2.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO