Bănci și Asigurări

Volksbank a încheiat vânzarea pachetului de neperformante de 500 mil. euro

Volksbank a încheiat vânzarea pachetului de...

Autor: Anelis Baciu

29.07.2014, 00:04 793

Volksbank, un jucător de top zece din sistemul bancar, a finalizat scoaterea din bilanţ a unui pachet de credite neperformante cu o valoare totală de 495 mil. euro, rata împrumuturilor cu probleme în portofoliul total coborând la 8% după această operaţiune, a anunţat banca. Media ratei de neperformanţă la nivelul pieţei este de 22%.

Volksbank a încheiat tranzacţia de preluare a portofoliului de credite proaste cu fondurile de investiţii AnaCap, Partners, HIG Capital, APS Holding şi cu  nemţii de la Deutsche Bank. Potrivit unor surse din piaţă, consorţiul de investitori a plătit 100 de mil. euro pentru întregul pachet preluat.

„Această tranzaţie este prima de acest fel de pe piaţa din România. Cu siguranţă vor mai urma şi alte bănci“, a  declarat Alexander Tscherteu, vicepreşedinte al Volksbank.

Portofoliul vândut de austrieci a fost format în proporţie de 84% din credite ipotecare de retail cu întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, în timp ce 16% au reprezentat finanţări acordate compaiilor. Banca a vândut 3.566 de credite şi garanţii, respectiv spaţii comerciale, proprietăţi rezidenţiale şi terenuri.

Tranzacţia efectuată de austrieci este cea mai mare operaţiune individuală de cu­răţare a portofoliului unei bănci cu o cotă de piaţă relevantă în sistem. Banca ajunsese la un volum impresionant de credite neperformante după ce în anii de boom economic s-a axat exclusiv pe vânzarea de credite imobiliare în valută, foarte multe în franci elveţieni.

După restructurarea din ultimii ani, care a implicat în primul rând curăţarea portofoliului afectat dramatic de neperformanţă, banca se află acum în proces de pregătire pentru vânzare. Austriecii intenţionează să scoată la vânzare filiala locală anul viitor.

Afacerile Volksbank s-au diminuat considerabil în ultimii ani, iar numai anul trecut activele deţinute au scăzut cu 1,6 miliarde de euro, până la 3,1 miliarde de euro. Cota de piaţă s-a redus dramatic, iar dacă în 2008 banca avea aproape 7% din activele sistemului bancar, anul trecut a mai rămas cu mai puţin de 4%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO