Bănci și Asigurări

Volatilitatea din septembrie nu a scos piata valutara din amorteala. Doar 29 de miliarde de euro s-au tranzactionat

Volatilitatea din septembrie nu a scos piata valutara din amorteala
12.10.2009, 00:00 31

Schimburile valutare derulate pe piata de la Bucuresti auinsumat doar 29 de miliarde de euro in septembrie, respectiv cu 31%mai putin decat in aceeasi luna din 2008, chiar in conditiile incare cursul a inregistrat o volatilitate mai mare, dupa ce ramaseseaproape imobil pe parcursul verii.

Volumul a fost totusi ceva mai mare comparativ cu luna august,cand la 22 de miliarde de euro piata a inregistrat un minim detranzactionare al ultimilor doi ani si jumatate, potrivit datelorBNR.

"Volumele sunt in scadere in principal din zona de comercial, inconditiile in care avem scaderi cu 20%-30% pe importuri, dar si peexporturi. In plus, creditul in valuta, care alimenta volumulschimburilor pe piata valutara, a evoluat foarte slab.Volatilitatea relativ mai mica a leului nu mai atrage nicicapitaluri speculative", spune Ionut Dumitru, economistul-sef alRaiffeisen Bank.

Din iunie si pana la inceputul lui septembrie euro a fluctuatintr-o banda foarte ingusta, intre 4,19 si 4,24 lei. De lajumatatea lui septembrie oscilatiile au devenit mai ample, eurourcand spre 4,28 lei, dupa care a coborat la 4,18 lei spresfarsitul lunii. Intre aceste extreme, variatia a fost de cel mult2%.

"Volatilitatea pe leu este mai mica decat pe alte valute.Speculatorii sunt mai atrasi de zlotul polonez, care inregistreazafluctuatii chiar si de 2% intr-o singura zi. Acolo se pot facebani. Totusi, pentru economia reala, volatilitatea nu estebenefica", spune Dumitru.

Volumul mediu al operatiunilor derulate zilnic de banci intreele a urcat in septembrie la 418 milioane de euro, de la 312milioane de euro in august. Cumpararile de valuta de la clienti auurcat la 853 de milioane de euro, pe medie zilnica, in timp cevanzarile au fost de 920 de milioane de euro.

Analistii ING au calculat ca BNR a cheltuit aproximativ unmiliard de euro doar in septembrie pentru a stabiliza cursul.Inrautatirea sentimentului investitorilor la nivel international sicrizele politice aparute in regiune, inclusiv la Bucuresti, au pusinsa presiune pe leu, care a pierdut tot terenul castigat in ultimaparte din septembrie. De altfel, dealerii au suspectat incontinuare interventii ale BNR, menite sa tina leul la nivelurilecu care piata s-a obisnuit in ultimele luni.

Aproape un an de scaderi

Incepand din noiembrie anul trecut, volumele de pe piatavalutara de la Bucuresti au trecut brusc de la cresteri anualizatela scaderi si nu au mai reusit sa revina pe plus.

Dupa varful istoric de tranzactionare de 59 de miliarde de euro,inregistrat in octombrie 2008, cand leul a fost atacat de jucatoriistraini, piata a intrat pe o panta descendenta. Prezenta mult maidiscreta a jucatorilor straini, care au evitat sa mai faca pariuripe termen lung sau sa joace sume importante, s-a vazut in scadereavolumelor.

Ritmul de scadere anualizata a devenit tot mai mare, ajungand inaugust la 44%. In septembrie scaderea pietei s-a mai atenuat, la31%, in conditiile in care volumele au fost mai bune decat in lunaprecedenta.

Pe de alta parte, in septembrie anul trecut volumele crescuseradeja semnificativ, in conditiile in care jucatorii strainiincepusera deja la acea vreme sa isi incarce pozitiile, pregatindatacul asupra leului.

BNR a intervenit energic atunci pentru a forta scadereacursului, fortandu-i astfel pe cei care pariasera pe o depreciere aleului sa isi inchida pozitiile in pierdere.

Miscarea BNR a lasat piata monetara fara lei, dobanzile petermen scurt explodand, pana la niveluri de 80% pe an, iarrecuplarea cu dobanda de politica monetara s-a realizat abia invara lui 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO